11. godišnjica prvog prepolovljenja Bitcoina: sa 12 na 37.000 dolara

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Bitcoin (BTC), najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, doživio je svoje prvo prepolovljenje prije 11 godina na današnji dan. Dok zajednica slavi godišnjicu prvog prepolovljenja Bitcoina, pravo je vrijeme da se ponovno osvrnemo na neke od povijesnih prekretnica Bitcoina prije sljedećeg prepolovljenja koje se očekuje u travnju 2024.

Prva Bitcoin transakcija dogodila se prije gotovo 15 godina, 3. siječnja 2009., nekoliko mjeseci nakon što je pseudonimni tvorac Bitcoina, Satoshi Nakamoto, objavio bijeli papir o Bitcoinu u listopadu 2008.

Dana 28. studenog 2012., ili tri godine i deset mjeseci nakon što je rudaren početni blok Bitcoina, dogodio se prvi događaj prepolovljenja. U to vrijeme, BTC se trgovao na samo oko 12 USD, prema podacima iz StatMusea, ili 308,200% ispod trenutne cijene Bitcoina, prema podacima iz CoinGecko.

Iako prepolovljenje Bitcoina i ograničenje ponude digitalne valute od 21 milijun nisu izravno opisani u Nakamotovoj bijeloj knjizi, dokument još uvijek nagovještava određene mehanizme za kontrolu stvaranja novih BTC-a. Bijeli papir glasi:

“Kako bi se nadoknadilo povećanje brzine hardvera i različit interes za pokretanje čvorova tijekom vremena, poteškoće s dokazom o radu određuju se pokretnim prosjekom koji cilja prosječan broj blokova po satu. Ako se generiraju prebrzo, poteškoća se povećava.”

Za razliku od nekih osnovnih informacija u BTC bijeloj knjizi, aspekt prepolovljenja spominje se u izvornom kodu Bitcoina. Prepolovljavanje je posebno dostupno na Bitcoin Core GitHub repozitoriju u datoteci validation.cpp koja ukazuje na to da se rudarska subvencija za blok “prepolovi svakih 210.000 blokova, što će se dogoditi svake četiri godine.”

Isječak koji se odnosi na prepolovljavanje Bitcoina iz repozitorija Bitcoin Core. Izvor: GitHub

Mehanizam prepolovljenja Bitcoina bio je programiran u algoritam za rudarenje BTC-a kako bi se suprotstavio inflaciji održavanjem nestašice.

Prije nego što je došlo do prvog prepolovljenja, rudari su dobili kompenzaciju od čak 50 BTC po bloku. Nakon prvog događaja prepolovljenja 2012. godine, subvencija je smanjena na 25 BTC, nakon čega je uslijedilo drugo prepolovljavanje 2016. godine, čime je subvencija smanjena na 12,5 BTC. Posljednje prepolovljenje Bitcoina dogodilo se 2020. godine, čime je blok subvencija smanjena s 12,5 BTC na 6,25 BTC.

Budući da prepolovljavanja Bitcoina značajno povećavaju nedostatak kriptovalute, ciklus cijena Bitcoina povijesno je bio pod utjecajem prepolovljenja. Samo godinu dana nakon svog prvog prepolovljavanja, Bitcoin je porastao na gotovo 1000 dolara, dok je drugo prepolovljavanje izazvalo porast od 350% tijekom godine nakon događaja, a BTC je nakon toga porastao na rekordne vrijednosti svih vremena od gotovo 20 000 dolara u prosincu 2017.

Povezano: Kripto zajednica počinje odbrojavanje prepolovljenja Bitcoina kako se približava datum prekretnice

Nakon trećeg prepolovljenja Bitcoina, BTC je u studenom 2021. skočio na čak 69 000 USD.

Godišnjica prvog prepolovljavanja Bitcoina dolazi dok zajednica kriptovaluta čeka četvrto prepolovljavanje Bitcoina, za koje se sada očekuje da će se dogoditi 17. travnja 2024. Mnogi zagovornici Bitcoina posebno su raspoloženi za cijenu Bitcoina 2024. usred sve većih očekivanja da će regulatori vrijednosnih papira Sjedinjenih Država mogao konačno odobriti spot Bitcoin fond kojim se trguje na burzi.

No prepolovljenje 2024. neće biti posljednje. Očekuje se da će se nagrada za rudare bitcoina prepoloviti 34 puta dok ne dosegne 0 BTC nakon što se izrudari svih 21 milijun bitcoina. Na temelju trenutnog rasporeda, maksimalna ponuda od 21 milijuna bitcoina bit će dosegnuta oko 2140.

Časopis: 5050 Bitcoina za 5 dolara u 2009.: Helsinki polaže pravo na kripto slavu