62 milijuna dolara kriptovaluta ukradenih u prosincu bila je ‘najniža mjesečna brojka’ u 2022.: CertiK

189
SHARES
1.5k
VIEWS
62 milijuna dolara kriptovaluta ukradenih u prosincu bila je ‘najniža mjesečna brojka’ u 2022.: CertiK


Hakeri i eksploatatori kriptovaluta naizgled su usporili za blagdane 2022. jer je u prosincu ukradeno kriptovaluta u vrijednosti od 62,2 milijuna dolara, što je “najniža mjesečna brojka” godine prema CertiK-u.

Sigurnosna tvrtka za blockchain objavila je 31. prosinca na Twitteru popis najznačajnijih napada u mjesecu. Istaknula je 15,5 milijuna dolara vrijedne izlazne prijevare kao metodu koja je ukrala najveću vrijednost tijekom mjeseca, nakon čega slijedi 7,6 milijuna dolara vrijednih eksploatacija temeljenih na brzim zajmovima. .

Kasnije Twitter 1. siječnja potvrdio je da su 23 najveća exploita odgovorna za oko 98,5% od cifre od 62,2 milijuna dolara, pri čemu je incident Helio protokola vrijedan 15 milijuna dolara 2. prosinca najveći u mjesecu.

Protokol, koji upravlja stablecoinom HAY (HAY), pretrpio je gubitak kada je trgovac iskoristio razliku u cijeni u Ankr Reward Bearing Staked BNB (aBNBc) kako bi posudio HAY u milijunskoj vrijednosti.

U to je vrijeme protokol za decentralizirano financiranje (DeFi) Ankr pretrpio zaseban napad gdje je napadač kovao 20 trilijuna aBNBc-a, uzrokujući strmoglavi pad njegove cijene. Helio trgovac brzo je deponirao aBNBc tokene kako bi posudio 16 milijuna HAY-a, uzrokujući da zajam bude znatno nedovoljno kolateraliziran, što je dovelo do gubitka protokola i depega njegovog stabilcoina.

Drugi najveći incident u mjesecu bio je iskorištavanje protokola v1 i v2 tvrtke Defrost Finance od 12,9 milijuna dolara 23. prosinca, gdje je napadač izveo napad na brzi zajam dodavši lažni token kolaterala i zlonamjerno proročanstvo o cijeni kako bi likvidirao protokol.

Nekoliko dana nakon eksploatacije, haker je vratio sredstva ukradena iz v1 protokola na adresu koju kontrolira Defrost, iako sredstva tek trebaju biti vraćena za v2 hakiranje.

CertiK je eksploataciju označio kao “izlaznu prijevaru” zbog činjenice da je za provođenje napada bio potreban administratorski ključ. Defrost je za Cointelegraph demantirao optužbe tvrdeći da je ključ bio ugrožen.

Povezano: Oporavak kriptovalute zahtijeva agresivnija rješenja za prijevare

Cifra u prosincu mnogo je niža nego u prethodnom mjesecu, bilježeći pad od 89,5% u odnosu na 595 milijuna dolara vrijednih exploita u 36 velikih incidenata koje je CertiK zabilježio u studenom 2022., a brojka je u velikoj mjeri iskrivljena hakiranjem kripto razmjene FTX od 477 milijuna dolara.

Sveukupno za 2022., samo 10 najvećih eksploatacija godine usmjerilo je oko 2,1 milijardu dolara u svemirske loše aktere koji se uglavnom događaju na cross-blockchain mostovima i DeFi protokolima.