9 godina nakon prvog Bitcoin bankomata, sada ih ima 38.804 diljem svijeta

191
SHARES
1.5k
VIEWS


Dana 29. listopada 2013., kafić u centru Vancouvera u Kanadi otvorio je ono što se smatra prvim javno dostupnim Bitcoin (BTC) bankomatom (ATM) kojim upravlja Robocoin.

Kripto bankomat zabilježio je 348 transakcija i 100.000 dolara transakcija u prvom tjednu rada.

Od 30. listopada 2022. — devet godina i jedan dan kasnije — Robocoin je prestao s radom i prvi kripto bankomat je vjerojatno uklonjen ili zamijenjen, no broj kripto bankomata nastavio je rasti s 38 804 bankomata za kriptovalute koji danas postoje, prema podacima ATM radar za kovanice.

Međutim, globalno središte za kripto bankomate od tada se preselilo, a Sjedinjene Države sada drže gotovo 88% svjetske ponude kripto bankomata i preuzimaju zasluge za 90% svih novoinstaliranih bankomata u posljednjih nekoliko mjeseci.

Samo u listopadu, 129 novopostavljenih bankomata u svijetu nalazilo se u Sjedinjenim Državama od ukupno 205.

Kanada, domovina prvog kripto bankomata, vidjela je da se taj broj popeo na 566 tek nakon devet godina, iako je još uvijek na drugom mjestu sa 6,6% ukupnog broja, prema podacima Coin ATM radara.

U međuvremenu, Španjolska je 22. listopada postala treće najveće središte kripto bankomata sa svojim 0,6% udjela u 215 bankomata.

Srpanjsko izvješće tvrtke Research and Markets procjenjuje da se prostor za kripto bankomate sada procjenjuje na 46,4 milijuna dolara, što će porasti više od 10 puta na 472 milijuna dolara do 2027. godine, potaknuto doznakama i povećanim instaliranjem kripto bankomata.

Međutim, poput mnogih proizvoda povezanih s kripto, instalacije kripto bankomata ove su godine dovedene u pitanje kao rezultat medvjeđeg kripto tržišta.

Instalacije kripto bankomata usporile su se između siječnja i svibnja prije blagog oporavka između lipnja i kolovoza, ali u rujnu je zabilježen globalni pad neto kripto bankomata po prvi put nakon što je 459 strojeva uklonjeno s globalne mreže.

Povezano: Kako se ponašaju Bitcoin bankomati u Grčkoj tijekom rekordne turističke sezone

Bitcoin je još uvijek najpopularnija kriptovaluta kojom se obavljaju transakcije na bankomatima s omogućenom kripto tehnologijom s gotovo 100% podržavajućim BTC transakcijama po Coin ATM radaru. Međutim, čini se da su i druge kriptovalute podržane diljem mreže.

Litecoin (LTC) je popularan s gotovo 81% bankomata koji podržavaju kripto, a Ether (ETH) ga usko prati s gotovo 74%, Dogecoin (DOGE) nalazi se na četvrtom mjestu s nešto manje od 40% koji podržavaju takozvani memecoin.

Početkom listopada američke vlasti upozorile su da se kripto bankomati pojavljuju kao popularna metoda za prevarante da primaju vrijednost i varaju žrtve najčešće u prijevarama s “svinjokolstvom” gdje se napadač predstavlja kao potencijalni romantični partner, stječe povjerenje i traži od žrtve da im pošalje novac , ili u nekim slučajevima, kriptovaluta.