Australsko regulatorno tijelo tuži pružatelja usluge Kraken zbog proizvoda trgovanja maržom

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Australska komisija za vrijednosne papire i ulaganja (ASIC) pokrenula je građanski postupak protiv Bit Tradea — pružatelja kripto razmjene Kraken u Australiji — zbog nepoštivanja obveza dizajna i distribucije za jedan od njegovih proizvoda za trgovanje.

Prema izjavi ASIC-a od 21. rujna, australski financijski regulator tvrdi da Bit Trade nije odredio ciljno tržište prije nego što je ponudio svoj proizvod trgovanja maržom australskim kupcima.

Obveze dizajna i distribucije zakonski su uvjet za tvrtke koje nude financijske proizvode u Australiji. Obveze postavljaju posebne zahtjeve za tvrtke da osmisle financijske proizvode koji zadovoljavaju unaprijed određene potrebe klijenata i zatim ih distribuiraju putem ciljanog plana.

Regulator je tvrdio da je od uvođenja obveza dizajna i distribucije u listopadu 2021. najmanje 1160 australskih kupaca koristilo Bit Tradeov proizvod trgovanja maržom i pretrpjelo ukupni gubitak od približno 8,35 milijuna dolara (12,95 milijuna australskih dolara).

ASIC je rekao da je obavijestio Bit Trade o svom neispunjavanju obveza u lipnju 2022., međutim, navodeći da je nastavio nuditi proizvod bez donošenja relevantnih odluka.

Bit Tradeov proizvod za trgovanje maržom je usluga “produženja marže” koja korisnicima omogućuje produljenje kredita do pet puta veće vrijednosti imovine koju koriste kao kolateral.

Financijski regulator je tvrdio da je ovaj proizvod zapravo “kreditna mogućnost” budući da kupcima nudi “kredit za korištenje u prodaji i kupnji određene kripto imovine na Kraken burzi.”

Zamjenica predsjednika ASIC-a, Sarah Court, rekla je da bi postupak trebao poslužiti kao podsjetnik kriptoindustriji da će financijske proizvode i dalje pomno nadzirati regulatori kako bi osigurali da su u skladu sa zakonima o zaštiti potrošača u zemlji.

“Akcija ASIC-a trebala bi biti podsjetnik na važnost pridržavanja obveza dizajna i distribucije kako bi se financijski proizvodi distribuirali potrošačima na odgovarajući način.”

Cointelegraph je kontaktirao Kraken za izjavu o tom pitanju, ali do trenutka objave nije dobio odgovor.