Bitcoin energetski stožer postiže ono što ‘malo koja industrija može tvrditi’ — Bloombergov analitičar

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Dok se Bitcoin mreža nastavila širiti tijekom godina, industrija rudarenja Bitcoina (BTC) tek treba vidjeti usporedivo povećanje ugljičnog otiska – postignuće za koje analitičar Bloomberga tvrdi da “malo industrija može tvrditi”.

To bi pak moglo potaknuti sljedeći val institucionalnih ulaganja.

Dana 20. rujna, analitičar kripto tržišta Bloomberg Jamie Coutts citirao je podatke koji pokazuju da je održivi energetski miks za Bitcoin nastavio rasti od 2021. i sada iznosi više od 50%. To je dovelo do usporavanja rasta emisija u odnosu na kontinuirano širenje mreže.

“Bitcoin kao globalna monetarna mreža raste dok njegov utjecaj ugljika opada. Malo industrija može prisvojiti ovo postignuće.”

Rekao je da bi evoluirajući odnos između rasta Bitcoin mreže i globalnog pritiska na prijelaz s fosilnih goriva mogao “katalizirati val institucionalnog, pa čak i državnog investicijskog kapitala”.

Analitičar je dodao kako energija čini više od 50% operativnih troškova rudarenja:

“Poticaj za nabavu najjeftinijih izvora energije pridonosi rastu stope raspršivanja mreže uz istovremeno smanjenje emisija u industriji ili intenziteta ugljika.”

Emisije energije odnose se na stakleničke plinove i onečišćivače zraka koji se emitiraju kao nusproizvodi iz različitih izvora energije i aktivnosti, dok intenzitet ugljika mjeri koliko je električna energija čista.

Cointelegraph je 18. rujna izvijestio da se sljedeća generacija Bitcoin rudara usredotočuje na alternativne izvore energije radi učinkovitosti.

Međutim, postotak održive energije korištene u rudarenju Bitcoina bio je predmet rasprave, budući da model Sveučilišta Cambridge (koji nije ažuriran od siječnja 2022.) navodi da je rudarenje iz održivih izvora energije samo 37,6%.

Investitor i aktivist u klimatske tehnologije Daniel Batten, međutim, tvrdi da je to zapravo iznad 50%.

Rekao je u anX post da brojke iz Cambridgea nisu bile dostupne jer rudarenje izvan mreže i smanjenje metana trenutno nisu uključeni u njegove izračune.

Povezano: Rudarenje bitcoina postaje ekološki prihvatljivije

Ranije ove godine, Batten prijavio da je intenzitet emisija Bitcoin rudarenja pao na najnižu razinu ikada.

Praćenje neto nulte emisije Bitcoina. Izvor: batcoinz.com/Daniel Batten

Štoviše, predviđa da će Bitcoin mreža postati ugljično neutralna do prosinca 2024. godine.

“Do 2030. predviđa se da će Bitcoin mreža ublažiti 10x više emisija iz atmosfere nego što proizvodi, što je zapanjujuće postignuće,” tvrdi Batten.

Magazin: Bitcoin je na putu sudara s obećanjima ‘Net Zero’