Bitcoin ETF-ovi, strogo licenciranje i digitalni dolar

189
SHARES
1.5k
VIEWS


U listopadu je Coinsquare sa sjedištem u Torontu postao prva tvrtka za kripto trgovanje koja je dobila registraciju trgovca od Regulatorne organizacije investicijske industrije Kanade (IIROC). To puno znači jer sada sredstva investitora Coinsquare uživaju sigurnost Kanadskog fonda za zaštitu ulaganja u slučaju nesolventnosti, dok je burza dužna redovito izvještavati o svom financijskom stanju.

Ova vijest nas podsjeća na osobitosti kanadske regulacije kripto. Dok zemlja još uvijek ima prilično strog postupak licenciranja pružatelja virtualne imovine, nadmašuje susjedne Sjedinjene Države u svojim eksperimentima s fondovima kojima se trguje na kripto burzi (ETF-ovima), ulaganjima mirovinskih fondova i nastojanjima digitalne valute središnje banke (CBDC).

Doba ograničenih dilera

Coinsquare, koja je najduže operativna kanadska platforma za trgovanje kripto imovinom, ima koristi od svog novog pravnog statusa budući da se nitko od njegovih konkurenata trenutno ne može pohvaliti istim pravnim temeljem. Do trenutka objavljivanja, svi ostali lokalni igrači moraju imati status “ograničenog djelitelja”, signalizirajući da su izvršili registraciju i sada čekaju odluku IIROC-a.

Smjernice za platforme za trgovanje kripto imovinom predstavili su IIROC i kanadski administratori vrijednosnih papira (CSA) 2021. Zahtijeva da se kripto tvrtke koje posluju sa sigurnosnim tokenima ili kripto ugovorima registriraju kao “dileri ulaganja” ili “regulirana tržišta”.

Sve lokalne tvrtke dobile su prijelazno razdoblje od dvije godine, tijekom kojeg bi trebale započeti proces registracije i, u nekim slučajevima, dobiti privremenu registraciju “ograničenog trgovca”.

Popis “ograničenih dilera” kojima je odobreno dvogodišnje razdoblje olakšica za rad usred procesa registracije koji je u tijeku prilično je kratak i uključuje uglavnom lokalne tvrtke, kao što su Coinberry, BitBuy, Netcoins, Virgo CX i druge. Te tvrtke još uvijek uživaju pravo na olakšavanje kupnje, prodaje i držanja kripto imovine, ali ono što je pred njima je stroga procedura usklađenosti neophodna za nastavak poslovanja nakon 2023. Na primjer, Coinsquare je morao ishoditi policu osiguranja koja uključuje odobrenje gubitaka kripto imovine i financirati povjerenički račun koji se vodi u kanadskoj banci.

Tužitelji su pomno pratili svako nepoštivanje. U lipnju 2022. Komisija za vrijednosne papire Ontarija (OSC) izdala je financijske kazne protiv Bybita i KuCoina, tvrdeći da krše zakone o vrijednosnim papirima i upravljaju neregistriranim platformama za trgovanje kripto imovinom. Dobio je naloge kojima se KuCoinu zabranjuje sudjelovanje na tržištima kapitala u provinciji i kažnjava burzu za više od 1,6 milijuna dolara.

Zemlja eksperimenata

Istodobno, u Kanadi postoje slučajevi posvojenja koji Sjedinjenim Državama zvuče radikalno. Na primjer, postoje deseci kripto ETF-ova za ulaganje u zemlji, dok Grayscale još uvijek mora voditi sudsku bitku s američkom Komisijom za vrijednosne papire i burzu (SEC) za pravo na pokretanje svog prvog ETF-a.

Prvi svjetski Bitcoin (BTC) ETF za pojedinačne ulagače odobrio je OSC for Purpose Investments još 2021. Namjenski Bitcoin ETF akumulira oko 23 434 BTC, što je zapravo istaknuti simptom medvjeđeg tržišta. U svibnju 2022. držao je oko 41 620 BTC. Glavni odljev iz Purpose Bitcoin ETF-a dogodio se u lipnju, kada su ulagači povukli oko 24 510 BTC-a, ili oko 51% imovine pod upravljanjem, u jednom tjednu.

Nedavno: kolaps FTX-a mogao bi zauvijek promijeniti standarde upravljanja kriptoindustrijom

Još jedan napredak u kanadskom usvajanju kripto kripto izbio je kada su najveći mirovinski fondovi u zemlji počeli ulagati u digitalnu imovinu. Godine 2021. Caisse de Depot et Placement du Québec — jedan od najvećih mirovinskih fondova u francuskom govornom području pokrajine Quebec — uložio je 150 milijuna dolara u Celsius Network.

Istog mjeseca, Ontario Teachers’ Pension Plan najavio je ulaganje od 95 milijuna dolara u FTX. Nažalost, ova vijest nije dobro zastarjela jer su obje kompanije u međuvremenu propale i oba su mirovinska fonda morala otpisati svoja ulaganja. Možda se u tom svjetlu upozorenje Ministarstva rada SAD-a poslodavcima da ne koriste mirovinskim fondovima koji uključuju Bitcoin ili druge kriptovalute sada čini kao razborita mjera opreza.

Zbog svoje hladne klime, jeftine električne energije i regulacije rasvjete, Kanada je među vodećim svjetskim odredištima za kripto rudarenje. U svibnju 2022. činio je 6,5% globalne stope raspršivanja BTC-a. Međutim, ove jeseni, Hydro-Québec, tvrtka koja upravlja električnom energijom u kanadskoj pokrajini Quebec, zatražila je od vlade da tvrtku oslobodi svoje obveze napajanja kripto rudara u pokrajini. Kako se obrazlaže, očekuje se da će potražnja za električnom energijom u Québecu narasti do te mjere da će napajanje kripto energije vršiti pritisak na dobavljača energije.

Razvoj CBDC-a još je jedan smjer u kojem se Kanada kreće brže od svog južnog susjeda. U ožujku 2022., Bank of Canada pokrenula je 12-mjesečni istraživački projekt usmjeren na dizajn kanadskog digitalnog dolara u suradnji s Massachusetts Institute of Technology.

U listopadu je Banka Kanade objavila izvješće o istraživanju i predložila nekoliko posebnih arhetipova CBDC-a kao korisnih za organiziranje “mogućih dizajna CBDC-a”. Dok još u ožujku nije donesena “nikakva odluka o tome hoće li se uvesti CBDC u Kanadi”, nedavni amandman na proračun te zemlje sadrži mali odjeljak o “Rješavanju digitalizacije novca”. U priopćenju je vlada rekla da se konzultacije s dionicima o digitalnim valutama, stabilcoinima i CBDC-ima pokreću 3. studenog, iako ostaje nejasno koji će točno dionici biti uključeni.

Partizanska podjela

Rasprava o tome što bi moglo postati kanadski formalni pravni okvir za kripto – zakon C-249 – pokazala je oštru stranačku podjelu oko te teme. Članica Konzervativne stranke i bivša ministrica Michelle Garner u veljači 2022. predstavila je prijedlog zakona za “poticanje rasta sektora kriptoaktive” Donjem domu parlamenta. Zakonodavac je predložio da se kanadski ministar financija posavjetuje sa stručnjacima iz industrije kako bi se razvio regulatorni okvir usmjeren na poticanje inovacija oko kripto tri godine nakon usvajanja zakona.

Unatoč izraženoj podršci lokalne kripto zajednice, prijedlog zakona nije naišao na veliko odobravanje među kolegama zakonodavcima. Tijekom drugog čitanja od 21. do 23. studenog, članovi drugih političkih stranaka, uključujući vladajuću Liberalnu stranku, kritikovali su i prijedlog i Konzervativnu stranku optužbama za promicanje “sustava mračnog novca”, Ponzijeve sheme i bankrotiranja umirovljenika i kao Kao rezultat toga, C-249 je sada službeno pokopan.

Dok je Michelle Garner predstavila prijedlog zakona, vođa konzervativne stranke Pierre Poilievre preuzeo je najviše pažnje. Bivši ministar zapošljavanja i socijalnog razvoja, Poilievre zagovara više financijske slobode putem tokena, pametnih ugovora i decentraliziranih financija. Ranije ove godine, pozvao je kanadsku javnost da glasa za njega kao svog vođu kako bi “Kanadu učinili svjetskom prijestolnicom blockchaina”.

Sljedeći opći izbori u Kanadi zakazani su za 2025., a s obzirom na neuspjeh C-249 i opće stanje na tržištu, malo je vjerojatno da će Poilievre i konzervativci do tada dobiti široku potporu u parlamentu za svoje pro-kripto napore. Konzervativna stranka trenutno ima samo 16 od 105 mjesta u Senatu i 119 od 338 u Donjem domu.

Što je sljedeće

Iz perspektive platforme za trgovanje, postoje specifični izazovi kojima se industrija nastoji pozabaviti, rekla je za Cointelegraph Julia Baranovskaya, glavna službenica za usklađenost i članica suosnivačkog tima NDAX-a sa sjedištem u Calgaryju.

Većina zainteresiranih strana u industriji željela bi vidjeti “jasne smjernice i pristup temeljen na riziku”. Trenutačno je većina regulatornih tijela u Kanadi odlučila primijeniti postojeća pravila i propise financijske industrije osmišljene i implementirane za tradicionalnu financijsku industriju.

Međutim, Baranovskaya je istaknula da su se posljednjih godina regulatori uključili u bliži dijalog s kriptoindustrijom. Komisija za vrijednosne papire stvorila je sandbox i potaknula platforme za trgovanje kripto imovinom i inovativne vrste poduzeća koja nude alternativne financijske instrumente da se pridruže. IIROC je također vodio dijalog sa sudionicima u industriji kako bi bolje razumjeli poslovne modele i identificirali kako se trenutni okvir može primijeniti na njih.

Nedavno: Bitcoin rudari traže softver koji će im pomoći u balansiranju teksaške mreže

Ali još uvijek postoje izazovi fragmentiranog regulatornog okvira i nedostatka propisa specifičnih za kripto imovinu. Većina postojećih propisa temelji se na proizvodu, ali s kripto prostorom koji se stalno razvija, pristup temeljen na proizvodu “uvijek bi ostao nekoliko koraka iza.” Riječima Baranovske:

“Razumijevanje temeljne tehnologije iza kripto imovine i De-Fi proizvoda koji rade na fleksibilnom, ali robusnom regulatornom režimu koji se može prilagoditi prostoru kripto imovine koji se stalno mijenja.”