BlackRock tvrdi da SEC nema osnove drugačije tretirati kripto fjučerse i spot ETF-ove

189
SHARES
1.5k
VIEWS
BlackRock tvrdi da SEC nema osnove drugačije tretirati kripto fjučerse i spot ETF-ove


BlackRock je tvrdio da Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a nema legitiman razlog za različito tretiranje prijava fondova kojima se trguje na burzi za spot kripto i kripto fjučerse.

BlackRockov plan za spot-Ether (ETH) ETF pod nazivom “iShares Ethereum Trust” službeno je potvrđen 9. studenog, nakon što je Nasdaq SEC-u podnio prijavni obrazac 19b-4 u ime tvrtke.

BlackRock je u svojoj prijavi doveo u pitanje SEC-ovo postupanje s spot kripto ETF-ovima, jer je ustvrdio da agencija svoje razloge za kontinuirano odbijanje tih prijava temelji na netočnim regulatornim razlikama između terminskih i spot ETF-ova.

“S obzirom na to da je Komisija odobrila ETF-ove koji nude izloženost ETH fjučersima, čija se cijena temelji na temeljnom spot ETH tržištu, Sponzor vjeruje da Komisija također mora odobriti ETP-ove koji nude izloženost spot ETH.”

SEC još nije dao zeleno svjetlo nijednoj prijavi za promptni kripto ETF, ali je odobrio niz kripto fjučers ETF-ova,

Regulator vrijednosnih papira naznačio je da je to zbog kripto fjučers ETF-ova koji navodno imaju bolju regulativu/zaštitu potrošača prema Zakonu iz 1940. za razliku od Zakona iz 1933. koji pokriva spot-kripto ETF-ove.

Osim toga, čini se da SEC daje prednost regulaciji i sporazumima o dijeljenju nadzora u odnosu na tržište fjučersa digitalne imovine Chicaške robne burze (CME).

BlackRock, međutim, tvrdi da SEC-ova preferencija prema Zakonu iz 1940. nije relevantna u ovom području, budući da postavlja “određena ograničenja na ETF-ove i sponzore ETF-ova”, a ne na temeljnu imovinu ETF-ova.

“Primjetno je da se nijedno od ovih ograničenja ne odnosi na temeljnu imovinu ETF-a, bilo da se radi o ETH terminskim ili spot ETH, ili tržištima s kojih je izvedena cijena takve imovine, bilo da je riječ o CME ETH tržištu terminskih ugovora ili spot ETH tržištima.”

“Kao rezultat toga, Sponzor vjeruje da je razlika između registracije ETH budućih ETF-ova prema Zakonu iz 1940. i registracije spot ETH ETP-ova prema Zakonu iz 1933. bez razlike u kontekstu ETP prijedloga temeljenih na ETH-u.”

Povezano: BlackRock iShares Ethereum Trust registriran u Delawareu

BlackRock je istaknuo da je SEC odobrio kripto fjučers ETF-ove putem CME-a, “jasno je utvrdio da CME nadzor može otkriti prijevaru na spot tržištu koja bi utjecala na spot ETP-ove.”

Kao takav, u očima tvrtke, u biti ne ostavlja SEC-u nikakav opravdan razlog da odbije prijavu prema trenutnom načinu razmišljanja.

Među kripto i ETF analitičarima općenito se smatra da je prvo SEC odobrenje spot kripto ETF-a — u obliku onog povezanog s Bitcoinom — tek iza ugla.

Analitičari Bloomberg ETF-a James Seyffart i Eric Balchunas predviđaju 90% šanse za odobrenje negdje prije 10. siječnja sljedeće godine.

Časopis: Kriptoregulacija — Ima li predsjednik SEC-a Gary Gensler posljednju riječ?