Cijena Ethereuma pada jer regulatorne brige i pauza u korištenju DAppa utječu na raspoloženje ulagača

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Ether (ETH) se bori da održi podršku od 2.000 dolara od 27. studenog, nakon trećeg neuspješnog pokušaja u 15 dana da premaši granicu od 2.100 dolara. Ovaj pad u izvedbi Ethera dolazi kako se pogoršava raspoloženje šireg tržišta kriptovaluta, stoga treba analizirati je li

Moguće je da su nedavni događaji, kao što je američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) koje signalizira potencijalne ozbiljne posljedice za osnivača Binancea Changpenga “CZ” Zhaoa, pridonijeli negativnim izgledima.

U podnesku od 22. studenog saveznom sudu u Seattleu, američki tužitelji su tražili reviziju i poništenje odluke suca kojom se CZ-u dopušta povratak u Ujedinjene Arapske Emirate uz jamčevinu od 175 milijuna dolara. DOJ tvrdi da Zhao predstavlja “neprihvatljiv rizik od bijega i nepojavljivanja” ako mu se dopusti da napusti SAD do izricanja presude.

Ethereum DApps i DeFi suočavaju se s novim izazovima

Nedavna KyberSwap eksploatacija vrijedna 46 milijuna dolara 23. studenog dodatno je smanjila potražnju za aplikacijama za decentralizirano financiranje (DeFi) na Ethereumu. Unatoč prethodnoj reviziji sigurnosnih stručnjaka, uključujući par 2023., incident je povećao zabrinutost za sigurnost cjelokupne DeFi industrije. Na sreću ulagača, napadač je izrazio spremnost vratiti dio sredstava, no događaj je naglasio ranjivosti sektora.

Dodatno, povjerenje ulagača je poljuljano objavom na blogu Tethera od 21. studenog, tvrtke koja stoji iza stabilcoina USD Tether (USDT) od 88,7 milijardi dolara. Objava je najavila nedavnu integraciju američke tajne službe u njezinu platformu i nagovijestila skoro uključivanje Federalnog istražnog ureda.

Nedostatak detalja u objavi doveo je do nagađanja o sve strožem regulatornom krajoliku za kriptovalute, posebno s Binanceom koji se suočava s pojačanim nadzorom i bližom suradnjom Tethera s vlastima. Ovi čimbenici vjerojatno pridonose lošim rezultatima Ethera, s različitim on-chain i tržišnim pokazateljima koji ukazuju na pad potražnje za ETH-om.

Ulagači postaju oprezni jer podaci o ETH-u u lancu odražavaju slabost

Ether proizvodi kojima se trguje na burzi (ETP) zabilježili su samo 34 milijuna dolara priljeva u prošlom tjednu, prema CoinSharesu. Ova brojka je skromnih 10% priljeva ekvivalentnih Bitcoin (BTC) kripto fondova tijekom istog razdoblja. Konkurencija između dvije imovine za odobrenje promptnog burzovnog fonda (ETF) u SAD-u čini ovu razliku posebno vrijednom pažnje.

Štoviše, trenutni 7-dnevni prosječni godišnji prinos od 4,2% na Ethereum staking manje je privlačan u usporedbi s povratom od 5,25% koji nudi tradicionalna imovina s fiksnim prihodom. Ova razlika dovela je do značajnog odljeva od 349 milijuna dolara od Ethereum stakinga u prethodnom tjednu, kako je izvijestio StakingRewards.

Visoki transakcijski troškovi i dalje predstavljaju izazov, sa sedmodnevnom prosječnom transakcijskom naknadom od 7,40 USD. Ovaj je trošak nepovoljno utjecao na potražnju za decentraliziranim aplikacijama (DApps), što je dovelo do pada količine DApps na mreži od 21,8% u prošlom tjednu, prema DappRadaru.

Najpopularniji Ethereum Dapps prema količini, USD. Izvor: DappRadar

Naime, dok je većina Ethereum DeFi aplikacija zabilježila značajan pad aktivnosti, konkurentski lanci kao što su BNB Chain i Solana doživjeli su porast od 11%, odnosno stabilnu aktivnost.

Povezano: Changpeng Zhao ne smije napustiti SAD do sudske revizije, kaže sudac

Posljedično, naknade za mrežni protokol Ethereum smanjile su se četiri uzastopna dana, iznoseći 5,4 milijuna dolara 26. studenog, u usporedbi s dnevnim prosjekom od 10 milijuna dolara između 20. i 23. studenoga, kako je izvijestila DefiLlama. Ovaj bi trend potencijalno mogao stvoriti negativnu spiralu, tjerajući korisnike prema konkurentskim lancima u potrazi za boljim prinosima.

Trenutačno povlačenje cijene Ethera 27. studenog odražava sve veću zabrinutost zbog regulatornih izazova i potencijalnog utjecaja eksploatacija i sankcija na stabilne kovanice koje se koriste u DeFi aplikacijama.

Sve veća uključenost DOJ-a i FBI-a u Tether povećava sistemski rizik za fondove likvidnosti i cijeli mehanizam određivanja cijena temeljen na Oracleu. Iako trenutno nema razloga za paničnu prodaju ili strah od pada na 1800 dolara, slaba potražnja institucionalnih ulagača, kao što pokazuju tokovi ETP-a, sigurno nije pozitivan znak za tržište.