Crypto Twitter nezadovoljan SBF ‘puff komadom’ koji guraju mainstream mediji

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Kada je svijet shvatio prijevaru koju je Sam Bankman-Fried (SBF) posvetio izgradnji svog FTX carstva, kolege poduzetnici, investitori i dugogodišnji vjernici jednoglasno su priznali štetu nanesenu vjerodostojnosti kripto ekosustava. S druge strane, mainstream mediji — koji su uglavnom napadali kriptovalute putem negativnih spekulacija — naizgled su stali na stranu SBF-a, ne obraćajući pozornost na gubitke koji premašuju milijarde dolara koje je pretrpjela šira javnost.

Iako SBF odbija komunicirati s Crypto Twitterom, istom zajednicom koju je nekoć nazivao domom, predstavio se u članku New York Timesa (NYT) 14. studenog, pokušavajući objasniti slijed događaja koji su doveli do pada kripto burze FTX . Iznenađujuće, ton članka nije imao odjeka u zajednici, budući da su mnogi sumnjali na pristranost s obzirom na jake veze SBF-a s politikom Sjedinjenih Država.

Kao što je s pravom istaknuo Bloombergov novinar Trung Phan, “pufasti članak o SBF-u” ne spominje razne prijevare i zločine koje je počinio poduzetnik. Umjesto toga, NYT je odlučio izvijestiti iz kuta koji nitko nije očekivao.

Kriptopoduzetnici, uključujući izvršnog direktora Polygon Studiosa Ryana Wyatta, anđela investitora Balajia Srinivasana i milijardera Elona Muska, otvoreno su kritizirali NYT zbog pokušaja promjene narativa. Ističući očito, Wyatt je objasnio autoru NYT-a kako je SBF počinio značajne financijske zločine, dodajući:

“To je samo medvjeđa usluga za sve pogođene i obeshrabrujuće je vidjeti da se sve ovo samo letimično prebacuje kao da je napravio jednostavnu pogrešku.”

Srinivasan je optužio New York Times za prikrivanje zločina koje je počinio Sam Bankman-Fried. “Ničemu što kaže SBF ne može se vjerovati. Ničemu što kaže NYT također se ne može vjerovati”, rekao je Srinivasan tražeći od Crypto Twittera da masovno blokira medijsko mjesto zbog širenja dezinformacija.

Priča o gradu, Elon Musk, zacementirao je gornje optužbe postavljajući jednostavno pitanje na svojoj nedavno kupljenoj platformi društvenih medija:

“Zašto lisnati komad @nytimes?”

U vrijeme kada poduzetnici pokušavaju sanirati uništenje prouzročeno kripto ekosustavu, zajednica pomno prati pokušaje mainstream medija da promijene narativ. Važno je napomenuti da su drugi mainstream mediji, kao što su CNBC, The Financial Times i The Wall Street Journal, točno izvijestili o nedjelima SBF-a.

Povezano: Kolaps FTX-a mogao bi dovesti do ubrzanja otpuštanja u kripto sektoru

U nedavnoj sesiji Ask Me Anything (AMA) održanoj 14. studenoga, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao zamolio je investitore da preuzmu odgovornost za svoje investicijske odluke umjesto da isključivo okrive loše aktere poput FTX-a.

“Kao korisnik, također imate odgovornost — ne možete svu odgovornost svaliti na druge ljude. Kad se loše stvari dogode, ako svu odgovornost svaljuješ na druge, nikad nećeš biti uspješan,” objasnio je CZ.