Crypto Twitter se razdvojio jer još jedna NFT platforma prelazi na opt-in tantijeme

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Magic Eden sa sjedištem u Solani postao je najnovije NFT tržište koje je prešlo na izborni model tantijema, slijedeći korake X2Y2 u kolovozu, iako nevoljko.

Prema opcijskom modelu tantijema, kupci dobivaju moć postavljanja tantijema kojima žele doprinijeti NFT projektu, što znači da postoji mogućnost da neki kreatori ne prime tantijeme kada se njihova umjetnička djela prodaju.

U jednom 14. listopada objavitiNFT tržište primijetilo je da je odluka došla nakon “teškog razmišljanja i rasprava s mnogim kreatorima” i došla je jer se “tržište već neko vrijeme pomiče prema neobaveznim tantijemama kreatora”.

Tržište NFT-a podijelilo je grafikon koji pokazuje da je broj kumulativnih novčanika koji koriste izborna tržišta tantijema za kupnju ili prodaju NFT-ova naglo porastao krajem rujna.

Međutim, ovaj potez je naišao na podijeljena mišljenja Twitterove NFT zajednice, pri čemu neki taj potez vide kao pozitivan za dugoročno zdravlje industrije, dok su drugi označili preskakanje tantijema kao “krađu”.

Poznati NFT umjetnik Mike “Beeple” Winkleman istaknuo je 15. listopada svojih 700.000 pratitelja da, iako mu se ne sviđa što Magic Eden i drugi rade, prebacivanje s naknade prodavača na premiju kupca moglo bi biti bolje za industrija dugoročno.

Drugi korisnik Twittera po imenu CaptainFuego, iza Fuego Labsa ispričao njihovih gotovo 10.000 pratitelja da su „Tantijeri glupi i ne bi trebali postojati. Drago mi je vidjeti platforme koje koriste ovaj pristup.”

Drugi su bili kritičniji prema promjeni. Brocolli DAO tvrdio da su “tantijeme potrebne u nezrelom ekosustavu”, napominjući da su prema njihovim izračunima već izgubili čak 27.000 dolara u tantijemama zbog kupnji od 0% na drugim tržištima.

“Ubuduće ćemo svima koji nisu platili tantijeme blokirati pristup našim Discord kanalima. Neplaćanje tantijema je krađa. Tako ćemo ga i tretirati”, poručili su.

Cozy the Caller, samoproglašeni analitičar, napravio je mrgodan predviđanje za svojih 108.000 sljedbenika, navodeći “Vidim scenarij u kojem Magic Eden pada na 0% i gubi svoj tržišni udio u korist tržišta koje na inovativan način nameće tantijeme.”

Magic Eden je rekao da promjena nije shvaćena olako, te su “aktivno pokušavali izbjeći ovakav ishod i proveli su posljednjih nekoliko tjedana istražujući različite alternative.”

Prošlog je mjeseca NFT tržište pokušalo iznijeti alat za provedbu tantijema pod nazivom Meta Shield, s ciljem odvraćanja kupaca NFT-a koji pokušavaju zaobići tantijeme kreatorima dajući kreatorima alat koji bi mogao označiti i zamagliti NFT-ove koji su prodavali zaobilazeći tantijeme.

Magic Eden je u svojoj posljednjoj objavi istaknuo: “Nažalost, autorske naknade nisu provedive na protokolarnoj razini, pa smo se morali prilagoditi promjenjivoj tržišnoj dinamici.”

U kolovozu je NFT tržnica X2Y2 objavila da uvodi sličnu opciju koja kupcima omogućuje postavljanje naknade za tantijeme pri kupnji NFT-a.

Čini se da ovaj potez nije utjecao na korištenje platforme; prema podacima na NFTGo, u posljednja tri mjeseca, X2Y2 je na prvom mjestu po volumenu trgovanja, nadmašujući OpenSea.

Podaci o obujmu trgovanja na NFT tržnici. Izvor: NFTGO

Cointelegraph je kontaktirao Magic Eden za daljnje komentare, ali nije dobio trenutačni odgovor u trenutku objave.