Ethereum treba obraniti 1180 USD kako bi održao ovaj 50-dnevni uzlazni obrazac

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Ether (ETH) se kreće blizu 1200 dolara od 17. prosinca, ali uzlazni trend tiho jača nakon 50 uzastopnih dana.

Uzorak ukazuje na 1330 USD ili više do ožujka 2023., što bikovima čini bitnim da obrane trenutnu podršku od 1180 USD.

Ether/USD 1-dnevni svijećni grafikon. Izvor: TradingView

Nestrpljivo iščekivana migracija na Proof of Stake u rujnu 2022. otvorila je put dodatnoj integraciji sloja 2 i ukupnim nižim transakcijskim troškovima. Layer-2 tehnologije kao što su Optimistic Rollups imaju potencijal poboljšati skalabilnost Ethereuma za 100x i pružiti mrežnu pohranu izvan lanca.

Programeri predviđaju da nadogradnje mreže predviđene za 2023. uvođenjem velikih prijenosnih paketa podataka mogu povećati kapacitet skupnih podataka do 100x. Štoviše, u prosincu 2021., Vitalik Buterin je podijelio da je kraj igre bio da Ethereum djeluje kao osnovni sloj, s korisnicima koji “pohranjuju svoju imovinu u ZK-rollup (nula znanja) koji pokreće puni Ethereum Virtual Machine.”

Neočekivani potez koji negativno utječe na konkurentsku platformu pametnog lanca Solana (SOL) vjerojatno je pomogao potaknuti očekivanja investitora u Ethereum.

Povezano: Solana se pridružuje rangu FTT-a, LUNA-e s cijenom SOL-a nižom od 97% u odnosu na vrhunac — Je li moguć oporavak?

Dva značajna projekta nezamjenjivih tokena najavila su 25. prosinca opt-in migraciju na lance Ethereum i Polygon, naime eGods i y00ts. Prijelaz će također premostiti token DUST — koji se koristi za kupnju, prodaju i kovanje NFT-ova u ekosustavu DeGods — putem Ethereuma i Polygona.

Ipak, ulagači vjeruju da bi Ether mogao ponovno dosegnuti razine ispod 1.000 dolara jer američka središnja banka nastavlja podizati kamatne stope i crpiti likvidnost tržišta. Na primjer, trgovac i investitor Crypto Tony očekuje da će sljedećih nekoliko mjeseci biti izrazito medvjeđi za ETH:

Pogledajmo podatke o derivatima etera kako bismo razumjeli je li medvjeđi makroekonomski scenarij utjecao na raspoloženje ulagača.

Pretjerana potražnja za medvjeđim okladama koristeći ETH futures

Trgovci na malo obično izbjegavaju tromjesečne terminske ugovore zbog njihove razlike u cijeni od spot tržišta. U međuvremenu, profesionalni trgovci preferiraju ove instrumente jer sprječavaju fluktuacije stopa financiranja u trajnom terminskom ugovoru.

Godišnja premija za dvomjesečne terminske ugovore trebala bi se kretati između +4% do +8% na zdravim tržištima kako bi se pokrili troškovi i povezani rizici. Kada se terminskim ugovorima trguje s diskontom u usporedbi s uobičajenim spot tržištima, to pokazuje nedostatak povjerenja kupaca financijske poluge, što je pokazatelj pada.

Godišnja premija za dvomjesečne fjučerse etera. Izvor: Laevitas.ch

Gornji grafikon pokazuje da trgovci izvedenicama i dalje zahtijevaju veću polugu za kratke (medvjeđe) pozicije budući da je premija fjučersa etera i dalje negativna. Ipak, odsutnost apetita kupaca poluge ne znači nužno da je pad cijene zajamčen.

Iz tog bi razloga trgovci trebali analizirati Etherova tržišta opcija kako bi razumjeli cijene li ulagači veće izglede za iznenadna nepovoljna kretanja cijena.

Trgovci Ethereum opcijama i dalje su skloni riziku

Delta skew od 25% znakovit je znak kada kreatori tržišta i arbitražni stolovi naplaćuju previsoke cijene za zaštitu prema gore ili prema dolje.

Na medvjeđim tržištima, ulagači opcija daju veće izglede za pad cijene, uzrokujući porast indikatora iskrivljenosti iznad 10%. S druge strane, bikovska tržišta imaju tendenciju spustiti indikator zakrivljenosti ispod -10%, što znači da su medvjeđe put opcije odbačene.

Ether 60-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Delta skew dosegao je vrhunac 24. prosinca, signalizirajući umjereni strah jer se zaštitnim put opcijama trgovalo s premijom od 22%. Međutim, kretanje je postupno izblijedjelo na trenutnu razinu od 17%, što ukazuje na to da se trgovci opcijama i dalje osjećaju nelagodno zbog rizika pada.

60-dnevni delta skew potvrđuje da kitovi i proizvođači tržišta nisu uvjereni da će se potpora od 1180 USD održati.

Ukratko, tržišta opcija i terminskih tržišta sugeriraju da su ulagači spremni na cijene ispod 1000 USD. Sve dok američka središnja banka održava svoju kontraktivnu ekonomsku politiku, medvjedi će vjerojatno uspješno suzbijati buduća povećanja cijena Ethereuma.

Stavovi, misli i mišljenja izraženi ovdje isključivo su autorovi i ne odražavaju nužno niti predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.