Hoće li kripto ikad biti sigurno ulaganje?

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Komentar

U analima kriptovaluta, 2022. će ući kao godina kada je industrija zamalo umrla. Ali onda je u prosincu rođen par fondova kojima se trguje na burzi u Hong Kongu, nudeći novu nadu i malim i profesionalnim ulagačima.

Prvi azijski terminski ETF-ovi za Bitcoin i Ether pridružuju se rastućem popisu inicijativa koje će donekle pomoći u ublažavanju trenutne krize legitimnosti s kojom se suočava virtualna imovina. Velika smetnja je zbrka oko sigurnog skrbništva nad kripto posjedima. FTX Sama Bankman-Frieda, najspektakularniji u prošlogodišnjem nizu kripto debakla, doveo je nesretne klijente propale mjenjačnice sa sjedištem na Bahamima pred stečajnog suca u Delawareu koji će utvrditi imaju li pravo na svoja sredstva unaprijed ostalih vjerovnika.

Ali FTX nije jedini test za kripto skrbništvo. Prošli je mjesec američki stečajni sudac naredio insolventnom Celsius Network LLC-u da vrati otprilike 50 milijuna dolara koji nikada nisu zaradili nikakve kamate. Međutim, sudbina milijardi dolara korisničkih sredstava zaglavljenih na kamatonosnim računima i dalje je upitna: pripada li novac dužnikovoj imovini ili klijentima?

Ova neizvjesnost koja izaziva tjeskobu trebala bi se smanjiti s većim brojem kripto ulaganja koja se premještaju na normalne burze kao obične vrijednosne papire, ne razlikuju se od dionica i obveznica. To će imovinu klijenata staviti pod okrilje standardnih zaštitnih mjera, isključujući potrebu za skupim pravnim manevrima za povrat nečijeg novca. Na primjer, novopokrenuti CSOP Bitcoin Futures ETF povjerit će skrbništvo nad sredstvima korisnika licenciranoj hongkonškoj trust tvrtki HSBC Holdings Plc koja, kako napominje Bloomberg Intelligence, prolazi redovite bankovne preglede i revizije.

Ovo je ono što su upravitelji fondova čekali. Odrasli koji ulaze u kripto igralište sa sobom će donijeti pravila za odrasle. Nitko ne zna hoće li neka od današnjih digitalnih sredstava biti nešto više od vozila za nagađanja. Ali žetoni budućnosti mogli bi predstavljati značajnu ekonomsku vrijednost. Samo na toj premisi, možda bi bilo vrijedno sada stvoriti sigurno i zaštićeno okruženje kako bi kapital mogao teći prema njima.

Hong Kong kripto ETF samo je jedan od nekoliko nedavnih primjera financijske industrije koja pokušava pružiti zaštitu u pravnom vakuumu. Bank of New York Mellon Corp., skrbnik 43 trilijuna dolara imovine klijenata, nedavno je otvorila svoje trezore za primanje kriptovaluta nekih institucionalnih klijenata. BlackRock Inc. također je ušao u borbu dodavanjem kripto na svoju platformu Aladdin, koju koriste mirovinski fondovi i drugi veliki investitori za nadzor svojih portfelja. Fidelity Investments, brokerska jedinica diva za upravljanje imovinom, nudi usluge skrbništva hedge fondovima od 2018. Sada pokreće uslugu trgovanja Bitcoin i Ether bez provizije za male klijente.

Olivier Fines, voditelj zagovaranja za Europu, Bliski istok i Afriku sa sjedištem u Londonu na CFA institutu, upozorava da se previše ne čita o privatnim naporima na razini industrije. “De facto osiguranje koje nude BNY Mellon, Fidelity ili HSBC uvelike je proizvod njihove veličine i razmjera; to nije nešto što manje institucije mogu lako kopirati. Da bi postojalo konkurentno tržište u skrbničkim uslugama za kriptovalute, novi zakoni moraju popuniti postojeće pravne rupe,” rekao je Fines.

Jedna takva praznina je u Pravilniku o zaštiti kupaca Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a. Prema njemu, brokeri-dileri moraju odvojiti gotovinu i vrijednosne papire klijenata od vlastitih. Ovo je važno jamstvo za klijente koji se odvajaju od svog novca. Ne bi im se svidjelo stajati u redu s općim vjerovnicima kako bi nadoknadili novčiće na dolar u slučaju bankrota posrednika.

No je li razmjenski token — poput FTX-ove kriptovalute FTT ili Binanceovog BNB-a — vrijednosni papir ili uslužni program? U svojoj pritužbi protiv suosnivača FTX-a Garyja Wanga i bivše glavne izvršne direktorice Alameda Research Caroline Ellison, SEC tvrdi da je FTT vrijednosni papir. Za sada, međutim, “zaštita skrbništva, kao i druge zaštite ulagača za digitalnu imovinu, ostaje uglavnom neprovjerena na sudu”, napisali su Fines i njegov kolega iz Washingtona Stephen Deane u novom izvješću koje sažima trenutna stajališta industrije upravljanja ulaganjima o stavljanju kripto na svoje Jelovnik.

“Revolucionarna ili ne, tehnologija sama po sebi ne može ponuditi zaštitu od prastarih financijskih nedjela, u rasponu od tržišne manipulacije i prednjačenja do lažnih otkrivanja podataka i Ponzijevih shema”, kaže izvješće CFA instituta. “Kriptoekosustav hitno treba snažan, jasno definiran regulatorni okvir.”

Predugo je fokus kripto nadzora bio na sprječavanju pranja novca. Zaštita kupaca nije bila prioritet. Sada se njihalo ipak počinje ljuljati, možda malo previše u drugom smjeru. U ožujku je SEC iznio nove računovodstvene smjernice za financijske tvrtke koje imaju obvezu čuvanja kripto imovine klijenata: moraju izričito zabilježiti obvezu i odgovarajuću imovinu. Ali ovaj zahtjev može imati negativan učinak ako se smatra preteškim. Prenapuhana bilanca stanja povećat će kapitalne zahtjeve banaka, zbog čega će oklijevati u pružanju skrbničkih usluga klijentima.

Ovo regulatorno natezanje u konačnici će se smiriti, nadamo se da će se ulagači osjećati bolje zaštićenima nego sada, a posrednici neće bježati od terena. Tehno-anarhistički osnivači blockchaina bez povjerenja neće biti zadovoljni što isti veliki posrednici koje su htjeli protjerati pokušavaju preoteti njihovu kreaciju. Ali uz malo sreće, budući povjesničari industrije zaključili bi da su najgore ranjivosti kriptovalute ispuzale iz okvira 2022. Nakon toga stvari su postupno išle na bolje. Digitalna imovina i dalje je ostala neprikladna za većinu malih ulagača sklonih riziku, ali je barem postala sigurnija oklada za one kojima nije smetala volatilnost.

Više od Bloomberg Opinion:

• Matt Levine’s Money Stuff: kripto manipulacija ima posljedice

• Čuvajte se opasnosti previše kripto regulacije: Tyler Cowen

• Čuvajte se kriptomilijardera koji se hvale revizijama: Lionel Laurent

Ovaj stupac ne odražava nužno mišljenje uredništva ili Bloomberg LP-a i njegovih vlasnika.

Andy Mukherjee je kolumnist Bloomberg Opinion koji pokriva industrijske tvrtke i financijske usluge u Aziji. Prethodno je radio za Reuters, Straits Times i Bloomberg News.

Više ovakvih priča dostupno je na bloomberg.com/opinionRelated Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *