Kako je krah kriptovalute promijenio raspravu o regulativi

190
SHARES
1.5k
VIEWS


Komentar

Teže je tvrditi da bi te roditelji trebali ostaviti na miru kad si upravo razbio auto. Kako je digitalna imovina izgubila više od 2 trilijuna dolara na vrijednosti, a niz istaknutih pothvata eksplodirao je 2022., ponajprije burza FTX, rasprava o regulaciji kriptovaluta naglo se pomaknula. Previranja su također povećala uloge u bitki koja se već kuhala u Kongresu oko toga koji bi od glavnih državnih regulatora tržišta, Komisija za vrijednosne papire i burzu ili Komisija za trgovinu robnim ročnicama, trebao preuzeti vodstvo u nadzoru nad kripto. Zasebno, SEC je jasno stavio do znanja da većinu digitalne imovine smatra vrijednosnim papirima, što je oznaka koja sa sobom nosi opsežan skup zahtjeva, dok su glavni regulatori banaka u SAD-u izdali opsežnu izjavu o opasnostima kriptovaluta.

1. Kako se rasprava promijenila?

Propast FTX-a i optužbe za kriminalnu prijevaru podignute protiv njegovog suosnivača, Sama Bankman-Frieda, doveli su do opće neugodnosti u Kongresu i među regulatorima. On i nekoliko drugih najviših rukovoditelja FTX-a uvelike su donirali kampanjama demokrata i republikanaca i preuzeli vodeću ulogu u nastojanju da osmisle novi regulatorni režim koji odražava prioritete nekih u kripto zajednici. Dok su regulatori ukazivali na činjenicu da problemi s kriptovalutama nisu destabilizirali tradicionalna financijska tržišta, suočili su se s kritikama jer nisu poduzeli radnje kako bi spriječili najgore zlouporabe u industriji.

2. Za što su se zalagali kripto čelnici?

Kripto rukovoditelji i financijski titani poput Citadel Securities pridružili su se naporima industrije 2022. za prijedlog zakona u Senatu koji bi CFTC-u, američkom nadzornom tijelu za trgovanje ročnicama i derivatima, dao više ovlasti za reguliranje kripto imovine. Trenutno CFTC prvenstveno nadzire kripto fjučerse. Najveće platforme za kripto trgovanje tvrdile su da se imovina koju navode treba smatrati robom — to jest, stvarima čija vrijednost raste i pada odvojeno od profitabilnosti pothvata koji ih proizvodi. Nakon pada FTX-a, predsjednik CFTC-a Rostin Behnam rekao je da je njegova implozija primjer zašto njegova agencija treba više ovlasti za nadzor trgovanja kriptovalutama.

3. Što je slučaj s SEC-om?

Mnogi protivnici Senatovog zakona rekli su da SEC-ova pravila nude veću zaštitu za male ulagače. SEC je osnovan nakon tržišnog sloma 1929. godine i svoju glavnu misiju vidi u zaštiti ulagača zahtijevanjem opsežnog otkrivanja podataka od financijskih subjekata. Predsjednik SEC-a Gary Gensler, bivši čelnik CFTC-a, odgovorio je na kritike da tradicionalni propisi ne odgovaraju stvarnosti kriptovalute rekavši da bi agencija mogla odustati od nekih svojih pravila kako bi bolje odgovarala digitalnoj imovini, istovremeno osiguravajući zaštitu ulagača, ako burze rade s agencijom za registraciju.

4. Što je SEC radio?

Jasno je dao do znanja da smatra da mnoga digitalna imovina izgleda kao vrsta pothvata koje financiraju ulagači koji se smatraju vrijednosnim papirima i stoga potpadaju pod njezin pravilnik. Zabrinutost među kripto trgovcima porasla je kada je SEC poduzeo neobičan korak u slučaju trgovanja povlaštenim informacijama sredinom 2022. identificirajući devet kripto imovine koju je smatrao vrijednosnim papirima. U siječnju je agencija tužila kripto brokerske kuće Genesis Global Capital i Gemini Trust Co., zbog programa koji su koristili za prikupljanje milijardi dopuštajući klijentima da pozajmljuju depozite u zamjenu za plaćanje kamata, nešto što je SEC rekao da predstavlja vrijednosni papir.

5. Što znači da je nešto vrijednosni papir?

Za SEC je pitanje nalikuje li nešto dionici koju tvrtka prodaje kako bi prikupila novac. Konkretno, SEC pita uključuje li pothvat ulaganje novca u poduzeće čija će dobit proizaći iz napora drugih – četverostruka procjena poznata kao Howeyjev test, iz presude Vrhovnog suda iz 1946. godine. Na primjer, 2020. agencija je tužila Ripple Labs Inc., tvrdeći da je tvrtka financirala svoj rast izdavanjem digitalnih tokena XRP ulagačima koji su se kladili da će njezina vrijednost rasti. Ako je token označen kao vrijednosni papir, oni koji ga stvaraju podliježu istom nizu pravila koja reguliraju početne javne ponude na burzi, kao što su zahtjevi za registraciju i izvješćivanje. Za kripto burze, oznaka znači da ne mogu ponuditi na javnu prodaju bilo koji token koji ne ispunjava te zahtjeve, kao i nametanje strogih zahtjeva za zaštitu ulagača za platforme.

6. Koje se kovanice smatraju ili ne smatraju vrijednosnim papirima?

Mnogo je nejasnoća u vezi s tim pitanjem. Američki regulatori slažu se da Bitcoin, daleko najveća digitalna imovina, nije vrijednosni papir. Pokrenula ga je nepoznata osoba ili osobe pod pseudonimom Satoshi Nakamoto i ne postoji kao način prikupljanja novca za određeni projekt. U 2018. Ether, drugi po veličini token, također se smatralo da nije vrijednosni papir: dok je Ethereum Foundation isprva izdala Ether za prikupljanje novca, izrastao je u nešto dovoljno decentralizirano da vjerojatno nije bio vrijednosni papir, viši SEC dužnosnik rekao — stajalište koje je Gensler odbio podržati. A kada je Ethereum u rujnu prešao na novi sustav za bilježenje transakcija koje ovise o skupljanju ili “ulogu” kovanica, Gensler je upitao mogu li kamate ponuđene na takve depozite učiniti uložene kovanice vrijednosnim papirom.

7. Što su rekli bankarski regulatori?

Glavni regulatori banaka u SAD-u – Federalne rezerve, Federal Deposit Insurance Corp. i Ured kontrolora valute – 3. siječnja objavili su zajedničku izjavu u kojoj izražavaju zabrinutost zbog rizika koje predstavlja digitalna imovina, kao što su prijevare, pravne nesigurnosti oko skrbništvo i obmanjujuće izjave kripto tvrtki. U upozorenju zajmodavcima, rekli su da je važno da se rizicima koji se ne mogu kontrolirati ne dopusti da migriraju u bankarski sustav.

8. Je li to problem negdje drugdje?

Da. Pravila koja je usvojila Europska unija, a koja još nisu stupila na snagu, nastojat će regulirati tokene koji upućuju na drugu vrstu imovine ili djeluju poput digitalne verzije fiat novca, poput stablecoina. Uprava za financijsko ponašanje Ujedinjenog Kraljevstva također regulira digitalnu imovinu koju smatra ulaganjima koja dolaze s pravom na povrat ili udio u dobiti. Ali “tokeni plaćanja” poput Bitcoina ili “uslužni tokeni” koji omogućuju pristup usluzi ostaju neregulirani u obje regije. Singapur regulira obje vrste, ali prema različitim zakonima. Smatra da su kovanice koje su digitalni prikazi druge imovine, kao što su neuvrštene dionice, vrijednosni papiri pod uvjetom da ih nudi odobrena burza. Godine 2022. Monetarna uprava Singapura objavila je prijedloge za pooštravanje pristupa maloprodaji kriptotrgovine nakon pada na tržištu digitalnih tokena. U Brazilu je u prosincu donesen novi zakon koji je stvorio prvi okvir za kriptovalute u zemlji, s osnovnim pravilima za brokerske kuće koje nude kriptovalute kao i svakodnevnu upotrebu imovine. Brazilski Kongres je djelovao nakon što je kolaps FTX-a povećao interes za donošenje propisa.

• Izvješće Ministarstva financija o pitanjima vezanim uz kripto regulaciju.

• Pogled na pritisak kripto industrije u Washingtonu da izbjegne regulaciju vrijednosnih papira.

• Prvi intervju Garyja Genslera o kriptovaluti nakon što je preuzeo dužnost predsjednika SEC-a za Bloomberg Businessweek.

• BGOV OnPoint zakona o kriptovalutama koji razmatra Kongres.

• Bloomberg QuickTake iz 2018. pokazuje koliko dugo traju ove borbe.

• Izvršna uredba o kripto regulaciji koju je potpisao Biden.

• Članak o SEC-ovoj borbi s Rippleom.

• Podjela reguliranih i nereguliranih tokena UK FCA-e.

— Uz pomoć Bena Baina.

(Ranija verzija ovog članka ispravila je ime predsjednika CFTC-a Rostina Behnama.)

Više ovakvih priča dostupno je na bloomberg.comRelated Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *