Kako je kripto titan Terre postao bjegunac

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Komentar

Južnokoreanac Do Kwon predsjedao je jednom od najvećih bankrota ikada viđenih u nestabilnom sektoru kriptovaluta. Njegov Terraform Labs Pte stvorio je stabilcoin TerraUSD, koji je trebao imati konstantnu vrijednost od 1 USD putem složene mješavine algoritama i poticaja trgovcima koji uključuju sestrinski token, Luna. Njihova zajednička vrijednost skočila je preko 60 milijardi dolara sve dok povjerenje u ekosustav nije isparilo u svibnju, što je natjeralo ulagače da pobjegnu i ostavilo tokene gotovo bezvrijednima. Kwonovo boravište postalo je nejasno četiri mjeseca kasnije nakon što je Južna Koreja izdala nalog za uhićenje zbog optužbi koje uključuju kršenje zakona o tržištu kapitala. On je negirao bilo kakvu krivnju i tweetao da nije “u bijegu”. Ali on je također predmet Interpolove crvene tjeralice.

Kwon, 31, napustio je Sveučilište Stanford 2015. s diplomom informatike, prema njegovom LinkedIn profilu. Radio je u Apple Inc. i Microsoft Corp. prije nego što je, kako kaže, upao “u kripto zečju rupu”. Kwon je suosnivač Terraform Labsa 2018., jedan od mnogih mladih kodera koji su blockchain tehnologiju vidjeli kao ulaz u financijsku revoluciju. Njegov projekt stvaranja stabilne digitalne valute izvan mainstream financija i regulatora privukao je legiju sljedbenika, ali i kritičara koji su rekli da je to Ponzijeva shema osuđena na propast. Ponekad drzak i borben, Kwon je trolirao skeptičare na internetu, rekavši jednom kritičaru da zajednica Luna nije “siromašna kao tvoja slomljena guzica”. U svibnju, kad je njegov projekt eksplodirao, rekao je da mu je “srce slomljeno zbog boli koju je moj izum svima vama nanio”. Ismijavao je ljude koji ga vide kao bjegunca, rekavši da već neko vrijeme nije išao na trčanje i da mora “smanjiti unos kalorija”.

2. Što se dogodilo s stabilcoinom TerraUSD?

TerraUSD, algoritamski stabilcoin, i njegov sestrinski token Luna propali su u svibnju 2022. nakon povećanja vrijednosti tijekom kripto procvata u doba pandemije. TerraUSD nije bio podržan dolarima ili drugom imovinom, već je umjesto toga trebao vrijediti 1 USD jer se mogao zamijeniti za Lunu u vrijednosti od 1 USD, što je zauzvrat trebalo povećati vrijednost kako je mreža Terraform Labs postajala vrjednija. TerraUSD je postao popularniji kada je Kwon pokrenuo Anchor Protocol, koji je nudio nevjerojatnih 20% kamatne stope na TerraUSD depozite. Ali cijelo se zdanje srušilo kada je nestalo povjerenje ulagača usred rasprodaje virtualnih kovanica. Dana 7. svibnja pojačale su se spekulacije da je vezanost TerraUSD-a u opasnosti kada je njegova cijena pala na 99 američkih centi. Terraform Labs dramatično je povećao ponudu Lune kako bi obnovio vezu, uzrokujući pad cijene potonje. (Nekoć je vrijedio više od 100 dolara.) Rezerva Bitcoina vrijedna nekoliko milijardi dolara nije uspjela zaustaviti spiralu smrti: za nekoliko dana TerraUSD i Luna bili su praktički bezvrijedni.

3. Kako je Kwon završio kao bjegunac?

Implozija TerraUSD-a uzdrmala je digitalne tokene na globalnoj razini, pogoršavši pad vrijednosti kripto tržišta od 2 trilijuna dolara u odnosu na vrhunac u studenom 2021. To je neizbježno privuklo pažnju regulatora od SAD-a do Azije, kao i organa za provođenje zakona u Južnoj Koreji, gdje je oko 280.000 ljudi kupilo Lunu. Odvjetnici Luna investitora podnijeli su žalbe južnokorejskim tužiteljima tvrdeći da je Kwon bio uključen u prijevaru i nezakonito prikupljanje sredstava. Dana 14. rujna, tužitelji su rekli da je sud izdao nalog za uhićenje Kwona i pet drugih osoba pod optužbama koje uključuju kršenje zakona o tržištu kapitala. Mislilo se da je Kwon u Singapuru, ali je grad država 17. rujna rekla da on više nije tamo. Tužitelji su 26. rujna rekli da je Interpol izdao crvenu potjernicu — zahtjev policiji diljem svijeta da locira i uhiti Kwona. Njemu će u narednim danima biti oduzeta južnokorejska putovnica.

4. Što je Kwonova obrana?

Kako se rujan bližio kraju, Kwonov Terraform Labs odbacio je južnokorejske optužbe, rekavši da je slučaj protiv njega postao “jako ispolitiziran”. Glasnogovornik tvrtke rekao je u izjavi da su tužitelji postupali nepošteno i da nije bilo razumne osnove za optuživanje Kwona za kršenje nacionalnog Zakona o tržištu kapitala jer se Luna ne kvalificira kao vrijednosni papir pod tom rubrikom. Je li Luna podložna zakonu o vrijednosnim papirima ključno je pitanje u ovom slučaju i odražava šire pitanje koje dužnosnici postavljaju na globalnoj razini o statusu digitalnih tokena. Tvrtka je zanijekala da je Kwon u bijegu i rekla da je preko odvjetnika u kontaktu s agencijama koje su tražile razgovor s njim.

5. Koje su šire implikacije za kripto?

Ispadanje Terre vjerojatno predviđa propise za stabilne kovanice kako bi se pokušali bolje zaštititi kupci. Ulagači su također oprezniji prema decentraliziranim financijama ili DeFi-ju, koji se odnosi na praksu trgovanja, posuđivanja i posuđivanja tokena na digitalnim knjigama poput one koju je napravio Kwon. U SAD-u, Zastupnički dom već dvije godine izrađuje nacrt zakona koji bi zabranio algoritamske stabilne kovanice kao što je TerraUSD. U Južnoj Koreji, žar nacije za digitalnom imovinom zamijenjen je prijezirom. Šire gledano, gubici od Terre izvršili su pritisak na kripto ulagače da bolje procijene rizik. Milijarder Mike Novogratz, čije je poslovanje Galaxy Digitala poduprlo Terraform Labs, nazvao je TerraUSD “velikom idejom koja nije uspjela” i trenutkom poučavanja o upravljanju rizikom u kriptovaluti.

Više ovakvih priča dostupno je na bloomberg.comRelated Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *