‘Kripto zima’ neće završiti 2023. — David Marcus, zagovornik Bitcoina

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Bitcoin (BTC) i kriptovalute trebat će barem do 2024. da se “oporave od zlostavljanja beskrupuloznih igrača”, kaže jedno od najpoznatijih imena u industriji.

U postu na blogu objavljenom 30. prosinca, David Marcus, CEO i osnivač Bitcoin tvrtke Lightspark, razočarao je bikove svojim izgledima za naredne godine.

Marcus: “Kripto zima” će vjerojatno trajati do 2025

Manje od dva mjeseca nakon pada FTX-a, posljedice nastavljaju uznemirivati ​​osjećaje i performanse cijena.

Za Marcusa, poznatog po svojoj kripto ulozi u Meti i prije toga PayPalu, loši glumci imaju za što odgovoriti, a njihov će duh ostati u kripto industriji i nakon 2023. godine.

Iako je samo jednom spomenuo FTX, spomenuo je ono što je nazvao “beskrupuloznim igračima” koji vuku tržišne slabije rezultate čak i nakon sljedeće godine.

“Nećemo izaći iz ove ‘kripto zime’ 2023., a vjerojatno ni 2024.”, rezimirao je.

“Trebat će nekoliko godina da se tržište oporavi od zlouporabe beskrupuloznih igrača i da dođe do odgovorne regulative. Povjerenje potrošača također će trebati nekoliko godina da se ponovno izgradi, ali u konačnici vjerujem da će se to pokazati dugoročno biti koristan reset za legitimne igrače u industriji.”

Ako hodleri moraju čekati svoje “srebrne obloge”, to bi moglo dodatno poremetiti povijesne obrasce kojih se posebno Bitcoin držao tijekom svog postojanja.

Konkretno, njegovi četverogodišnji ciklusi prepolovljavanja, koji obično proizvode rast u određenim godinama, mogu predstavljati izazov. 2024., godina sljedećeg prepolovljenja, sve se više naginje kao razdoblje rasta cijena, a neki predviđaju da će uzlazni trend započeti godinu dana ranije — u drugom tromjesečju 2023.

Čak i ako oporavak potraje dulje od očekivanog, Marcus vjeruje da će nova i jača industrija biti uspostavljena kada se to dogodi.

“U kripto, godine pohlepe će napraviti mjesta za aplikacije u stvarnom svijetu”, nastavio je.

“Godine stvaranja tokena iz ničega i zarađivanja milijuna su prošle. Glazba je prestala. Vratili smo se našem redovnom programiranju stvaranja prave vrijednosti i rješavanju problema stvarnog svijeta.”

Posebnu je pozornost posvetio Bitcoin Lightning mreži, za koju je rekao da će “početi obećavati kao svjetski najučinkovitiji otvoreni, interoperabilni, jeftini protokol plaćanja u stvarnom vremenu.”

Optimizam se razrjeđuje u godišnjem zaključku

Kao što je izvijestio Cointelegraph, druga velika imena također su istupila u prilog dugoročnim izgledima kriptovalute nakon FTX-a.

Povezano: Bitcoin ‘još nije podcijenjen’, kaže istraživanje dok se cijena BTC-a približava 16 tisuća dolara

Među najglasnijima je investicijski div ARK Invest, čija direktorica Cathie Wood nije štedila u riječima reagirajući na događaje od prije gotovo dva mjeseca.

“Blockchain Bitcoina nije posustao tijekom krize koju su uzrokovali neprozirni centralizirani igrači. Nije ni čudo što Sam Bankman Fried nije volio Bitcoin: transparentan je i decentraliziran. Nije ga mogao kontrolirati”, široko rasprostranjeno Twitter izjavio je sredinom prosinca.

Što se tiče kretanja cijena, mišljenja se i dalje razlikuju oko toga kako bi se prvi kvartal 2023. mogao odigrati.

Neki vjeruju da je najgore od najnovijeg medvjeđeg tržišta Bitcoina već prošlo, dok drugi nastavljaju upozoravati na dublji pad cijene BTC-a na 10 000 USD ili niže.

BTC/USD se 31. prosinca trgovao na oko 16 500 USD, pokazali su podaci Cointelegraph Markets Pro i TradingView, nastavljajući izbjegavati veliku volatilnost sa satima do zatvaranja godišnje svijeće 2022. godine.

Stavovi, misli i mišljenja izraženi ovdje isključivo su autorovi i ne odražavaju nužno niti predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.