Najekološkije blockchain mreže u 2022

189
SHARES
1.5k
VIEWS


U 2022. zabilježen je nastavak napretka zelenih kripto projekata jer se sve više industrijskih tvrtki usredotočilo na održivost kako bi smanjile emisije ugljika. Niz elementarnih sila potaknuo je promjenu paradigme, uključujući zahtjeve korisnika za bržim i energetski učinkovitijim lancima blokova, rastuću svijest o klimatskim promjenama među ulagačima i sve veću zabrinutost vlade oko potrošnje energije u kripto sektoru.

Među najznačajnijim ekološkim kripto razvojima u 2022. bio je prijelaz blokovnog lanca Ethereum s konsenzusnog sloja proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS). Spajanje, dovršeno u rujnu, pridružilo je izvorni izvršni sloj Ethereuma s njegovim novim PoS slojem konsenzusa, Beacon Chain. Uklonio je potrebu za energetski intenzivnim rudarenjem omogućivši zaštitu mreže korištenjem uloženog etera (ETH). Pretvorba je odmah smanjila potrošnju energije Ethereum mreže za 99,9%. Položaj Ethereuma kao vodećeg programabilnog blockchaina signalizirao je napredak cijele industrije prema rješenjima s niskom emisijom ugljika.

Mohammed AlKaff AlHashmi, suosnivač kriptovalute Islamic Coin, razgovarao je s Cointelegraphom o tome kako se sektor razvijao kako bi zadovoljio nove zahtjeve.

„U 2022. zeleni projekti slijede tri glavna vektora. Prvi je smanjenje njihove potrošnje energije i emisija — kao što je Ethereum koji smanjuje potrošnju za 99,9% i Polygon koji se predstavlja kao ugljično neutralan. Drugi je ReFi — novi trend regenerativnog financiranja koji eksperimentira s financijskim poticajima za smanjenje emisija ugljika.”

AlHashmi je spomenuo da je njegova mreža usvojila novi model smanjenja emisija kako bi postigla svoje ekološke ciljeve: “U slučaju Haqqa [the blockchain that issues Islamic Coin]protokol automatski polaže 10% izdanog iznosa u poseban Evergreen DAO, neprofitnu virtualnu zakladu usmjerenu na dugoročnu održivost i utjecaj na zajednicu.”

Dimitry Mihaylov, glavni znanstveni direktor u blockchain gaming metaverse Farcana, rekao je za Cointelegraph da je smanjenje emisija i transakcijskih troškova u lancu dugoročno dobro za industriju jer bi privuklo korisnike, investitore i vlade.

“Danas obična bankarska transakcija troši red veličine manje električne energije nego transakcija temeljena na blockchainu, ali mi se kladimo na razvoj energetski učinkovitije rudarske opreme i bržih blockchain protokola. Ako budu uspješni, ‘zeleni’ kripto projekti vjerojatno će dobiti snažnu podršku i od vlada i od potencijalnih korisnika.”

Ipak, 2022. je doživio uspon nekih jedinstvenih, inovativnih, ekološki prihvatljivih projekata kriptovaluta koji doprinose zelenijem svijetu.

Chia mreža

Chia Network ima jedinstveni pristup nižim emisijama ugljičnog dioksida korištenjem protokola za dokaz prostora i vremena koji se uvelike razlikuje od ranih energetski intenzivnih mehanizama kripto rudarenja koji zahtijevaju snažne GPU-ove i procesore. Mreža obavlja učinkovitu provjeru valjanosti transakcija, također poznatu kao poljodjelstvo, i dodjeljuje prazan prostor za pohranu računala korisnika u parcele.

Proces funkcionira kroz decentraliziranu mrežu čvorova koji djeluju kao klijenti i poslužitelji koji se povezuju sa svojim kolegama. Zahtjevi niske procesorske snage omogućuju svakome s računalom pristojnih specifikacija uzgoj Chia (XCH) tokena.

Povezano: Kako uzgajati Chia: vodič za uzgoj XCH tokena pomoću tvrdog diska

Mreža se oslanja na poljoprivrednike da osiguraju skladišni prostor, a zatim dodjeljuje privilegije rudarenja svakom rudaru na temelju nasumično generiranih brojeva dodijeljenih svakom prostoru. Prostor za pohranu čiji se pohranjeni brojevi usko podudaraju s onima koje generira mreža dobiva privilegije rudarenja.

Ova algoritamska formula nagrađuje veću dodjelu nasumičnih brojeva poljoprivrednicima s najviše prostora za pohranu, stvarajući više šanse za pobjedu.

XCH se može uzgajati pomoću niza infrastruktura, uključujući računalstvo u oblaku i platforme za pohranu podataka kao što su Amazon Web Services. Slučajevi upotrebe mreže Chia uključuju podršku za decentralizirane financijske projekte, platforme za tokenizaciju imovine i decentralizirane razmjene.

Što se tiče energije, Chia Network tvrdi da koristiti oko 0,12% godišnje energije koju koristi Bitcoin mreža. Iako je koncept inventivan, ima nedostataka. Dodatna potražnja za tvrdim diskovima i solid state diskovima pojavila se u zemljama poput Kine jer rudarenje XCH istroši diskove za samo 40 dana.

Unatoč ovom nedostatku, mreža je ponudila mogućnosti zarađivanja novca pružateljima usluga pohrane podataka s neiskorištenim prostorom i tvrtkama s istrošenim, ali operativnim hardverom za pohranu podataka koji više nije u aktivnoj uporabi.

Algorand

Algorand blockchain mreža izgrađena je s fokusom na okoliš i napravila je velike korake prema tome da postane negativna ugljika u posljednje dvije godine.

Godine 2021. Algorand se udružio s ClimateTradeom, tvrtkom koja koristi blockchain tehnologiju za pomoć tvrtkama u smanjenju ugljičnog otiska, omogućujući im da prate svoje emisije u potrazi za širokim ciljevima održivosti.

Povezano: Što je Algorand blockchain i kako funkcionira?

Partnerstvo je omogućilo da se dio Algorandovih transakcijskih naknada ostavi sa strane za kupnju potrebnih ugljičnih kredita potrebnih za nadoknadu ugljičnog otiska mreže. Algorand je proof-of-stake blockchain, što ga čini energetski učinkovitijim od Bitcoin-ovog (BTC) mehanizma konsenzusa proof-of-work.

Iz perspektive, jedna Bitcoin transakcija troši približno 1206,52 kilovatsati električne energije, dok Algorand tvrdi da je samo jedna transakcija troši oko 0,000008 kWh energije.

Solana

Solana je blockchain platforma dizajnirana za hostiranje decentraliziranih aplikacija. Koristi mehanizam konsenzusa PoS za provjeru valjanosti transakcija i utjelovljuje načela generiranja zelenih tokena. Platforma teoretski može obraditi preko 60.000 transakcija u sekundi. Ovo zasjenjuje Bitcoin mrežu, koja obrađuje sedam transakcija u sekundi.

Transakcije u lancu namiruju se pomoću SOL-a (SOL) — izvorne kriptovalute platforme. Mreža je od svog osnutka radila na postizanju ugljične neutralnosti, a prvi je put dosegla prekretnicu 2021. godine pridruživši se programu kompenzacije ugljika.

Ranije ove godine, Solana je dobila povoljnu ocjenu ugljika od Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI) za najnižu potrošnju energije po stopi od 0,166 watt-sati po transakciji.

Dok mnoge blockchain mreže koriste energetski učinkovit PoS mehanizam konsenzusa, Solanina učinkovitost pojačana je još jednim novim mehanizmom koji se zove proof-of-history (PoH). Uz PoH, vremenska oznaka stvara povijesni zapis kako bi se dokazalo da se događaj dogodio u određeno vrijeme. Zgodno, pionirsko rješenje omogućuje mreži da se usredotoči na provjeru valjanosti trenutnih transakcija bez potrebe za referenciranjem prošlih vremenskih zahtjeva po čvorovima.

Ovo omogućuje dosljednost, jer se čvorovi moraju pridržavati postavljenog redoslijeda transakcija. Proces omogućuje da protokol bude brz i energetski učinkovit.

Lavina

Avalanche je blockchain platforma koja ima za cilj riješiti trilemu blockchaina skalabilnosti, učinkovitosti i sigurnosti korištenjem jedinstvenog mehanizma konsenzusa dokaza o udjelu. Platforma koristi svoj izvorni AVAX (AVAX) token za olakšavanje transakcija i distribuciju nagrada sustava.

Povezano: Što je Avalanche Network (AVAX) i kako radi?

Avalanche je hvaljen kao jedan od energetski najučinkovitijih lanaca u 2022. Prema istraživačkoj studiji CCRI-ja, javni blockchain Avalanche potrošio je oko 0,0005% količine energije koju koristi Bitcoin mreža, što je prilično impresivno.

Ova i druga visokoučinkovita svojstva učinila su Avalanche platformom izbora za projekte koji vode računa o okolišu.

Budućnost ekološki prihvatljivih kripto projekata

Ekološki prihvatljivi projekti kriptovalute su tu da ostanu. Dizajnirani su da budu ekološki održiviji i postaju sve popularniji među korisnicima zbog svojih mogućnosti skaliranja i nižih naknada za plin.

Prednosti koje oni pružaju vjerojatno će dovesti do razvoja ekološki prihvatljivijih blockchaina dok će istovremeno poticati poboljšanje postojećih. Ipak, 2022. je na pragu nove ere u kojoj zeleni kripto projekti postaju sve prisutniji.