Ove banke su ostale u rukama kripto implozije

200
SHARES
1.5k
VIEWS


Komentar

Banke idu tamo gdje je novac. Dakle, kada se tržište pretjerano proširi i nakon toga propadne, nije iznenađenje da oni ponekad ostanu u rukama.

Kripto nije iznimka. Dok su se velike banke držale podalje od onoga što je Jamie Dimon nazvao “decentraliziranom Ponzi shemom”, mnogi mali zajmodavci vidjeli su profitabilnu nišu u pružanju usluga tvrtkama koje posluju u novonastalom prostoru. Oni uključuju Silvergate Capital Corp., Provident Bancorp Inc., Metropolitan Commercial Bank, Signature Bank i Customers Bancorp Inc., između ostalih. Nedavni kolaps FTX-a stavlja njihovo poslovanje u središte pozornosti.

Silvergateov odnos s kripto valutama seže u rane dane digitalne valute — kada je tržište bilo uglavnom ograničeno na Bitcoin. Glavni izvršni direktor Alan Lane bio je prvi vjernik i želio je izgraditi proizvode koji će zadovoljiti potrebe tržišta. “Ono što sam vidio”, kaže on, “bila je prilika za bankarstvo tih tvrtki koje su u biti bile uklonjene iz rizika drugih banaka.”

Identificirajući nepovezanost između ciklusa trgovanja kripto valutama 24/7 i tradicionalnog bankarskog sata od 9 do 5 pet dana u tjednu, Lane je postavio mrežu plaćanja kako bi ponudio sučelje između svijeta dolara i svijeta kripto valuta. Njegova Silvergate Exchange Network (SEN) omogućuje korisnicima da međusobno premještaju dolare kako bi mogli podmiriti fiatnu stranu svojih kripto transakcija u bilo koje doba dana ili noći. Mrežu su koristili mnogi glavni igrači u kriptovaluti i ranije ove godine kumulativni obujam plaćanja premašio je 1 bilijun dolara. Jedan kupac bio je FTX, čiji je sada osramoćeni osnivač, Sam Bankman-Fried, bio obožavatelj.

“Život kao kripto tvrtke može se podijeliti na prije i poslije Silvergatea”, rekao je. “Teško je precijeniti koliko je revolucionirao bankarstvo za blockchain tvrtke.”

Silvergate je profitirao od depozita koje su korisnici digitalne imovine ostavljali na njegovoj mreži. Krajem rujna ti su depoziti činili 90% ukupne depozitne baze banke, u iznosu od 11,9 milijardi dolara. Banka ih je ponovno uložila u vrijednosne papire kako bi zaradila maržu: njezin portfelj vrijednosnih papira vrijedan 11,4 milijarde dolara stvorio je razliku od 2,2% tijekom tri mjeseca do rujna.

Sada problem nije samo u tome što je FTX nestao, nego i drugi kupci također odlaze. Silvergate je otkrio da FTX predstavlja manje od 10% depozita kupaca digitalne imovine; zatim je otkrio da su prosječni depoziti od kvartala do danas pali na 9,8 milijardi dolara. U petak je platforma za kripto trgovanje FalconX poslala e-poštu klijentima u kojoj stoji: “nećemo koristiti Silvergateov SEN i žice, što stupa na snagu odmah i do daljnjega.”

Kako bi ispoštovao isplate, Silvergate će morati iskoristiti svoj portfelj vrijednosnih papira kako bi prikupio gotovinu. No rastuće stope umanjile su vrijednost tog portfelja – banka je već krajem rujna imala milijardu dolara nerealiziranih gubitaka. Osim toga, dio portfelja (3,1 milijarda dolara) nalazi se u rukavu koji se drži do dospijeća, a računovodstveni standardi zabranjuju da ga se dira. Tržišna vrijednost Silvergatea, koja je skočila na više od 4 milijarde dolara na svom vrhuncu 2021. s oko 200 milijuna dolara početkom 2020., ponovno je ispod 1 milijarde dolara.

Provident ima drugačiju vrstu izloženosti kriptovalutama. Osnovana 1828., to je jedna od najstarijih banaka u SAD-u, koja je veći dio svoje povijesti djelovala kao uzajamno holding društvo u vlasništvu svojih deponenata. Banka se 2019. demutualizirala u dioničko holding društvo, čime je ostala vrlo visoko kapitalizirana budući da su u procesu pretvorbe izdane nove dionice. Tražeći načine da uloži svoj višak kapitala, banka je naletjela na kripto. Prvo je pokrenuo usluge upravljanja depozitima i gotovinom za korisnike digitalne valute, a krajem 2020. uveo je i kreditiranje. “Staro bankarstvo je dosadno”, napominje tvrtka u svojim materijalima za investitore.

Provident je davao zajmove podržavajući pozajmljivanje uz kripto potporu, trgovanje maržom i operacije kripto rudarenja. Do sredine 2022. izgradio je svoj portfelj zajmova povezanih s kriptografijom do 139 milijuna dolara, što je ekvivalentno 58% njegovog temeljnog kapitala. No kolaps tržišta digitalne imovine učinio je povrat nekih od tih zajmova teškim. Banka je odgodila podnošenje zarade za treće tromjesečje kako bi pregledala te zajmove, što ukazuje da bi gubici mogli iznositi 27,5 milijuna dolara, proizašli iz umanjenja vrijednosti zajmova za kripto rudarenje u iznosu od 104 milijuna dolara.

Nekoliko drugih malih banaka izloženo je kriptovalutama. Metropolitan Commercial Bank sa sjedištem u New Yorku brinula se o 1,5 milijardi dolara depozita iz poslovanja s digitalnim valutama na kraju 2021., što je jednako četvrtini njezinih ukupnih depozita. Jedan od njegovih glavnih klijenata bio je Voyager Digital, čiji je bankrot u srpnju zahtijevao da Metropolitan Commercial Bank vrati depozite svojim krajnjim korisnicima. Do kraja rujna depoziti digitalnih poduzeća su se prepolovili.

Za sada, neke banke tvrde da su njihovi kripto poslovi otporni. Signature Bank, također sa sjedištem u New Yorku, spremnik je depozita povezanih s digitalnom imovinom od 2018., a 2019. pokrenula je mrežu plaćanja poput Silvergateove. Prethodno je nudio zajmove osigurane određenim vrstama kriptovaluta, ali više nije na tom tržištu. Krajem rujna Signature Bank imala je 23,5 milijardi dolara depozita digitalne imovine u svojoj bilanci, što predstavlja oko četvrtinu njezinih ukupnih depozita. Oko 12,3 milijarde dolara od ukupnog iznosa potječe od razmjena, od kojih FTX čini dio. Prošli tjedan banka je obavijestila ulagače da su stanja stabilna.

Customers Bancorp iz West Readinga u Pennsylvaniji također je rekao da su za sada bilance stabilne. Upravlja sustavom trenutnih plaćanja koji se temelji na lancu blokova koristeći vlastiti neuvršteni token, CBIT. Prošli tjedan depoziti su iznosili 1,85 milijardi dolara, u usporedbi s 1,9 milijardi dolara krajem rujna.

Postupci usklađenosti banaka sigurno će privući više pozornosti. Sam Bankman-Fried je naznačio da su transferi namijenjeni FTX-u možda bili usmjereni prema njegovoj sestrinskoj tvrtki, Alameda Research. Novi izvršni direktor FTX-a, zadužen za nadzor stečaja, rekao je da nikada nije vidio “tako potpuni neuspjeh korporativnih kontrola i takav potpuni nedostatak pouzdanih financijskih informacija kao što se to dogodilo ovdje.”

Sve to postavlja novo pitanje s kojim se suočavaju banke koje su poslovale s FTX-om: Jeste li poznavali svog klijenta?

Više od Bloomberg Opinion:

• Hoće li jednorozi slični FTX-u biti sljedeći ‘veliki kratak’?: Chris Bryant

• Crypto Retreat kvantni skok za središnje banke: Andy Mukherjee

• FTX zabija više čavala u Crypto kovčeg: Lionel Laurent

Ovaj stupac ne odražava nužno mišljenje uredništva ili Bloomberg LP-a i njegovih vlasnika.

Marc Rubinstein bivši je upravitelj hedge fonda. Autor je tjednog financijskog biltena Net Interest.

Više ovakvih priča dostupno je na bloomberg.com/opinionRelated Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *