Pet primjera vlada koje prihvaćaju digitalnu imovinu

189
SHARES
1.5k
VIEWS
Pet primjera vlada koje prihvaćaju digitalnu imovinu


2022. godina nije bila najbolja u smislu reputacije kriptovalute među regulatorima i kreatorima politike. Međutim, čak i usred sloma tržišta i ponavljajućih javnih napada na industriju, neki od dužnosnika smogli su hrabrosti prihvatiti inovaciju. Neka od imena nisu nova, dok su druga pokazala dovoljno značajan napredak da ih se uključi u ovaj popis. Ujedinjeni Arapski Emirati i Salvador nastavili su promicati svoju kripto agendu, a Ujedinjeno Kraljevstvo pokazalo je velike napore da postavi regulatorne temelje, dok su Brazil i Srednjoafrička Republika zakonski priznali kriptovalute.

Brazil

2021. je možda bila godina masovnog usvajanja u Brazilu, ali bila je 2022. kada je zemlja konačno dobila vlastiti regulatorni okvir. Prije nego što je napustio svoj ured, Jair Bolsonaro, bivši predsjednik Brazila, potpisao je zakon kojim se legalizira korištenje kripto kao načina plaćanja unutar zemlje. Nacrt zakona ne čini kriptovalute zakonskim sredstvom plaćanja, kao u El Salvadoru, ali još uvijek uvodi zakonsku definiciju digitalnih valuta i uspostavlja režim licenciranja za pružatelje usluga virtualne imovine.

Račun je stigao na vrijeme. Broj tvrtki koje drže kriptovalute u Brazilu dosegnuo je nove rekordne razine — porezna uprava zemlje zabilježila je 12 053 jedinstvene organizacije koje su prijavile kriptovalute u svojim bilancama u kolovozu 2022.

Kliknite “Prikupi” ispod ilustracije na vrhu stranice ili slijedite ovaj link.

U svibnju je Brazilska burza potvrdila svoju namjeru lansiranja prvog službenog proizvoda namijenjenog tržištu kriptovaluta — Bitcoin (BTC) terminsko trgovanje. Za razliku od Sjedinjenih Država, trenutno institucionalni i mali ulagači trguju s 11 fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) koji su izloženi kriptovalutama na brazilskoj burzi.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Velika Britanija sigurno nije imala laku godinu. Godine 2022. preminula je kraljica Elizabeta II nakon što je 70 godina služila naciji. Dva premijera – Boris Johnson i Liz Truss – dali su ostavke. Ali kada je u pitanju kripto, turbulentna vlada nikada nije prestala raditi na regulaciji. Čak i ako bi plodovi ovog rada mogli biti impresivniji, Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje predstavlja važan argument za nacionalni regulatorni okvir.

Prijedlog zakona o financijskim uslugama i tržištima, predstavljen u srpnju, ponovno je potvrdio namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da postane globalno središte kriptovaluta. Proširio je propise stabilnih kovanica i skovao novi pojam — imovina za digitalnu namiru (DSA). Zakon će ovlastiti državnu riznicu da regulira DSA, uključujući plaćanja, pružatelje usluga i aranžmane u slučaju nesolventnosti. Prijedlog zakona o gospodarskom kriminalu i korporativnoj transparentnosti, predstavljen u svibnju, predložio je “stvaranje ovlasti za brže i lakše zapljenu i povrat kripto imovine” kako bi se ublažili rizici za pojedince na meti napada ransomwarea.

Povezano: Indonezijska kripto industrija 2021.: kaleidoskop

Ove je godine britanska Web3 zajednica proslavila važan pravni presedan. Visoki sud pravde u Londonu, najbliži analog Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, presudio je da nezamjenjivi tokeni (NFT) predstavljaju “privatno vlasništvo”.

U vrijeme kada svi bace u novčanike koji nisu hostirani, Ministarstvo financija smanjilo je svoje zahtjeve za prikupljanje podataka i od pošiljatelja i od primatelja kriptovaluta koje se šalju u novčanike koji nisu hostirani, osim ako transakcija ne predstavlja “povećani rizik od nezakonitog financiranja”. A do kraja godine, napravila je sjajan dar svim ulagačima kvalificirajući transakcije “određene kripto imovine” za izuzeće upravitelja ulaganja.

El Salvador

Nacija El Salvadora, čiji se glavni proboj dogodio 2021., zaslužuje biti uvrštena u ovaj popis, barem zbog svoje upornosti. Nakon što je otkrila plan o izdavanju “Bitcoin obveznica”, vlada Nayiba Bukelea od tada ga pokušava provesti. Prvo kašnjenje došlo je u ožujku, a zatim se ponovilo u rujnu. U studenom je ministrica gospodarstva Maria Luisa Hayem Brevé predstavila prijedlog zakona kojim se potvrđuje vladin plan da prikupi milijardu dolara i uloži ih u izgradnju “Bitcoin grada”. Međutim, od tada nije bilo nikakvih vijesti o uspjehu prijedloga zakona.

Ipak, zemlja ostaje ključni laboratorij za usvajanje Bitcoina. Prema salvadorskoj ministrici turizma Moreni Valdez, turistička industrija u El Salvadoru porasla je više od 30% od usvajanja zakona o Bitcoinu u rujnu 2021. Početkom 2022. studija koju je proveo Nacionalni ured za ekonomska istraživanja (NBER) pokazalo je da je 20% poduzeća počelo prihvaćati BTC kao način plaćanja.

U svibnju je El Salvador ugostio 44 čelnika središnjih banaka iz zemalja u razvoju diljem svijeta kako bi se pozabavili financijskom uključenošću i raspravljali o Bitcoinu na trodnevnoj konferenciji. Događaj su posjetili izaslanici središnje banke od Gane do Burundija, Jordana do Maldiva i Pakistana do Kostarike.

Srednjoafrička Republika

U travnju je Srednjoafrička Republika (CAR) s 5 milijuna stanovnika postala prva nacija na kontinentu koja je legalizirala korištenje kriptovaluta na financijskim tržištima. Prijedlog zakona o kriptovaluti, kojeg su zakonodavci jednoglasno odobrili, omogućio je trgovcima i tvrtkama da vrše kripto plaćanja, a također je omogućio plaćanje poreza u kriptovaluti putem ovlaštenih subjekata. U srpnju je pokrenuta digitalna valuta lokalne središnje banke (CBDC), Sango Coin, kako bi se prikupila gotovo milijarda dolara tijekom sljedeće godine. Do sada je, međutim, prodan novčić u vrijednosti od samo 1,66 milijuna dolara.

Zemlja je također najavila plan da se stranim ulagačima omogući kupnja državljanstva za Sango Coins u vrijednosti od 60.000 dolara. Međutim, vrhovni sud CAR-a ovu je inicijativu blokirao kao neustavnu.

Mamadou Moustapha Ly objašnjava Sango Coin Josephu Hallu iz Cointelegrapha

Usvajanje je izazvalo protivljenje Banke srednjoafričkih država (BEAC), koja je upozorila na “znatan negativan učinak” koji će zakon imati na monetarnu uniju Središnje Afrike.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati zauzeli su strateški pristup kriptovaluti i postojano krenuli u stvaranje regulatornog okruženja i privlačenje globalnih ulagača. Možda je to razlog zašto je zemlja drugi put zaredom dospjela na popis Cointelegrapha.

U ožujku je Dubai uspostavio pravni okvir za kripto s ciljem zaštite ulagača i “dizajniranja vrlo opravdanih međunarodnih standarda” za upravljanje industrijom. Novoosnovano Regulatorno tijelo za virtualnu imovinu Dubaija (VARA) dobilo je izvršne ovlasti u posebnim razvojnim i slobodnim zonama Emirata s iznimkom Međunarodnog financijskog centra Dubaija. Sada već propala kripto mjenjačnica FTX među prvima je dobila istu licencu.

Još jedan emirat, Abu Dhabi, došao je s nacrtom preporuka za NFT trgovanje. Označili su NFT-ove kao intelektualno vlasništvo, a ne kao “određena ulaganja ili financijske instrumente” i dopustili multilateralnim trgovinskim objektima (MTF-ovima) i skrbnicima virtualnih sredstava (VAC) da upravljaju NFT tržištima.

U srpnju je Dubai pokrenuo Dubai Metaverse strategiju, koja je imala za cilj pretvoriti Emirat u jedno od 10 najvećih svjetskih gospodarstava metaverse. Uključuje suradnju u istraživanju i razvoju (R&D) za poboljšanje ekonomskih doprinosa metaverzuma, korištenje akceleratora i inkubatora za privlačenje tvrtki i projekata iz inozemstva i pružanje podrške u obrazovanju o metaverzumu usmjerenom na programere, kreatore sadržaja i korisnike.

Država je čak otvorila svoj prvi grad u Metaverseu. Nazvan Sharjahverse, opisan je kao “fotorealističan, fizički točan” metasvemir koji obuhvaća površinu emirata od 1000 četvornih milja. Virtualni grad podržat će lokalnu turističku industriju i potencijalno stvoriti nova radna mjesta u metaverzumu.

Sve u svemu, 2022. nije bila tako loša u smislu prijateljskih propisa. A sljedeća godina bit će još zanimljivija, s utrkom za prvi sveobuhvatni kripto okvir u SAD-u i potencijalnom liberalizacijom u Hong Kongu i Južnoj Koreji.