Predloženi zakon u Argentini potiče građane da otkriju kripto posjede

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Argentinsko ministarstvo gospodarstva, voditelj ekonomske politike zemlje, izradilo je nacrt zakona za poticanje Argentinaca da prijave svoje posjede kriptovaluta, koristeći poticaj sniženim poreznim stopama.

S ciljem borbe protiv pranja novca, nacrt zakona o “eksternalizaciji argentinske štednje” predstavio je ministar gospodarstva Sergio Massa, prema izvješću lokalnog medija Errepar od 6. siječnja.

Zakon bi zahtijevao da vlasnici kriptovaluta daju izjavu pod prisegom — izjavu pod prisegom kojom se vladi utvrđuje gdje se nalaze njihovi posjedi.

Prijedlogom zakona predlažu se porezni poticaji kako bi se građani potaknuli na prijavu posjeda.

Oni koji dobrovoljno prijave svoje udjele u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu platit će samo 2,5% poreza na kapitalnu dobit svojih kripto udjela. Ova će se porezna stopa postupno povećavati svakih 90 dana dok ne dosegne 15%, što je standardna stopa poreza na kapitalnu dobit u zemlji.

Sergio Massa (desno) na slici s argentinskim predsjednikom Albertom Fernándezom (u sredini) na summitu G20 na Baliju u studenom 2022. Slika: Casa Rosada

Prijedlog zakona također ima za cilj potaknuti Argentince da prijave posjedovanje druge financijske imovine koja je predmet kapitalnih dobitaka, kao što su fiat valuta, dionice, dionice, nekretnine, pa čak i namještaj.

Predloženi zakon prisilio bi domaću i inozemnu imovinu da se deponira u odobrenim bankama u Argentini ili u stranim bankama koje regulira središnja banka te jurisdikcije ili komisija za vrijednosne papire.

Glasujte sada!

Prijedlog zakona bit će predložen i razmatran u idućem sazivu Sabora.

Povezano: Argentinska pokrajina će izdati stabilcoin vezan za američki dolar

Tržišta u nastajanju žarište su za prihvaćanje kriptovalute, a Argentina je na ukupnom 13. mjestu u Indeksu globalnog usvajanja za 2022. tvrtke Chainalysis za podatke o lancu blokova.

Argentince je namamila kriptovaluta zbog visoke inflacije u zemlji i jednostavnosti korištenja za prekogranične transakcije. Stopa inflacije u Argentini gotovo je dostigla 72,4% u 2022., prema podacima Statista.