Saudijska Arabija gleda na blockchain igranje i Web3 kako bi diversificirala gospodarstvo

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Saudijska Arabija je pojačala svoje napore za diverzifikaciju gospodarstva vođena svojom ambicioznom vizijom 2030.

U pokušaju da diversificira svoje gospodarstvo od ovisnosti o nafti, kraljevstvo je prihvatilo nove tehnologije, kao što su blockchain i umjetna inteligencija (AI), te se uključilo u rastuća tržišta poput igara.

No dok zemlja tek treba ostaviti značajan trag u globalnom razvoju igara i umjetne inteligencije, valovi njezinih ulaganja u sektor igara mogli bi se proširiti daleko dalje – barem tako kažu stručnjaci za Web3.

“Na temelju našeg rada i komunikacije koju imamo, Saud [Arabia] je jako, jako zainteresiran za Web3,” rekao je suosnivač Animoca Brands Yat Siu za Cointelegraph.

S obzirom na partnerstva kraljevstva s entitetima kao što su The Sandbox, pa čak i Animoca, Siu vidi da postoji napor Saudije da se upusti u novu verziju interneta. Izvršni je rekao:

“Mislim da je Saudijska [Arabia] razumije načelo da će Web3 igranje ili blockchain igranje — ono za koje mi zapravo dokažemo da je vlasnik imovine — biti budućnost igranja.”

Zahvaljujući interesu svog mladog, tehnološki potkovanog stanovništva, Saudijska Arabija, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokreće rast tržišta igara na Bliskom istoku. Prema izvješću Boston Consulting Groupa, kraljevstvo predstavlja 45% sektora u regiji, s vrijednošću većom od 1,8 milijardi dolara. Također se može pohvaliti jednim od najvećih prihoda od igara na tom području, prema studiju za sadržaj igara Allcorrect.

Kraljevstvo je 2017. godine osnovalo Saudijsku esports federaciju za reguliranje i razvoj industrije igara na sreću u zemlji.

Nedavno: Pad anketa Rona DeSantisa: Može li kriptovaluta izgubiti svog kandidata?

Bloomberg je u travnju izvijestio da je Saudijska Arabija, putem svog Fonda za javna ulaganja, uložila 38 milijardi dolara u ovaj sektor dok izgleda da će postati globalno središte igara.

Iako saudijska vlada razumije “koncept visoke razine” Web3, njegov potencijal i kako se može uskladiti s esportom – gdje timovi mogu posjedovati udjele u igrama koje igraju – Siu je rekao da ostaje nejasno čemu bi njegove integracije u igrice bile posljedica nepostojanje jasnih pravila o kriptovaluti i drugoj virtualnoj imovini:

“Kriptovaluta je nešto što tek treba istražiti. To se istražuje. mislim [Saudi Arabia is] prilično naprijed o tome kako se nositi s tim. Ali još ništa nisu smislili.”

“Na mjestima kao što su Hong Kong, Japan i UAE, mnogo je jasnije što možete učiniti s kripto i Web3. Možete zacrtati strategiju,” dodao je Siu.

Iako ostaje za vidjeti kako bi izgledale Web3 aplikacije za igre u Saudijskoj Arabiji, Siu je primijetio da kraljevstvo gleda na druga tržišta i uči.

“Zato nam se obraćaju. Jer žele znati koje su najbolje prakse i kako mogu učiti,” objasnio je izvršni direktor. “Vrlo je malo mjesta na svijetu gdje smo vidjeli toliku glad i želju da budemo na vrhuncu.”

“Možete osjetiti neku vrstu želje za napretkom i vođenjem u Saudijskoj Arabiji. Mislim da je to na neki način jedinstveno,” dodao je Siu.

Kako igranje može potaknuti usvajanje Web3

Dok tradicionalna gaming zajednica i programeri i dalje odbijaju, Siu tvrdi da uspješna konverzija korisnika u Web3, bilo da se radi o igrama ili ne, treba doći s financijskom pismenošću.

“Ne možete stvarno biti pravi Web3 korisnik ako nemate barem određenu razinu financijske pismenosti koja ide više od bankovnog računa”, rekao je Siu.

Igrači u Saudijskoj Arabiji. Izvor: Allcorrect game content studio

Suosnivač Animoca je tvrdio da većina Web2 korisnika nisu kapitalni investitori jer su uglavnom radnici u usporedbi s Web3 ljudima koji razumiju investiranje.

“Utvrdili smo da put do masovnog usvajanja Web3 ne popušta [Web2 users] samo novčanik. To je zapravo najlakši dio. Teži dio je kako ih osvijestiti da je ono što sada imaju imovina koja ima potencijalnu vrijednost i da bi mogla činiti stvari i imati različite mrežne učinke koje treba održavati kao stvarnu vrijednost.”

U međuvremenu, izvršni direktor Mythical Gamesa John Linden rekao je za Cointelegraph da već vidi usvajanje Web3 u sektoru igara, iako sporijim tempom.

“Mislim da se viđamo s nekima [adoption] već. Vidimo ljude koji uvode [Web3] koncept. Oni razumiju koncept kupnje i prodaje imovine,” rekao je Linden.

Magazin: kolaps NFT-a i čudovišni ego prikazani su u novoj Murakamijevoj izložbi

Veteran industrije igara istaknuo je da bi Web3 trebao poboljšati korisničko iskustvo, a ne samo dati im sredstva za stvaranje prihoda:

“[Web3 gaming developers] moraju se usredotočiti na nove modele igara. Kada to počnete činiti, uvodi se kreativna ekonomija, digitalni opskrbni lanac, vlasništvo nad cehovima i mogućnost osmišljavanja vlastite teorije unutar same igre.”

“To su principi za koje mislim da će se igrači držati”, dodao je Linden.

Izvršni direktor Mythical Gamesa predviđa da bi Web3 segment igranja mogao uključiti 50 do 100 milijuna igrača u sljedeće dvije godine, s njihovim vlastitim naslovima koji ciljaju na 10 milijuna do kraja 2023. godine.