Senat traži financijske podatke od Binancea i drugih kripto tvrtki

195
SHARES
1.5k
VIEWS
Senat traži financijske podatke od Binancea i drugih kripto tvrtki


Komentar

Visoki demokrat u Senatu u utorak je pritisnuo Binance i druge velike burze kriptovaluta da objasne kako bi zaštitili svoje kupce u slučaju financijske katastrofe, dok se Washington sprema za daljnje posljedice kolapsa FTX-a.

Novi zahtjevi za informacijama — koje je poslao senator Ron Wyden (D-Ore.), čelnik Senatskog financijskog odbora usmjerenog na poreze — stigli su dok su demokrati vagali niz novih zakona i nadzornih saslušanja usmjerenih na uglavnom nereguliranu kriptoindustriju.

Wyden je svoja pisma uputio Binanceu, Krakenu, KuCoinu, Bitfinexu i Geminiju, velikim burzama koje korisnicima diljem svijeta omogućuju kupnju i prodaju raznih digitalnih tokena. Senator ih je zamolio da otkriju više informacija o načinu na koji upravljaju depozitima i imovinom klijenata. Wyden je također zatražio bilance poduzeća, dok je zahtijevao da objasne svoju politiku u slučaju krize, kao što je stečaj.

Tražeći te podatke, Wyden je ukazao na široku lepezu saveznih zakona koji štite ulagače u registrirane vrijednosne papire ili klijente u reguliranim bankama – ali, često, ne i one koji kupuju kripto. Naveo je to odstupanje dok je kritikovao “nečuveno loše upravljanje” FTX-om, koji je bio treća najveća svjetska burza kriptovaluta sve dok je kriza likvidnosti nije gurnula u stečaj ovog mjeseca.

“Da su te zaštite bile na snazi ​​prije neuspjeha FTX-a”, naglasio je Wyden, “dakle bi se manje malih ulagača danas suočilo s velikom financijskom štetom.”

Wydenove poruke stigle su dok je krah FTX-a nastavio uzdrmavati širi ekosustav kriptovaluta. Najnovija žrtva stigla je u ponedjeljak, kada je BlockFi, kripto zajmodavac povezan s FTX-om, naznačio da ima više od 100 000 vjerovnika dok je podnio zahtjev za stečaj.

Kongres je uzeo milijune od FTX-a. Sada se zakonodavci suočavaju s kripto obračunom.

Sve veći pad snizio je cijenu bitcoina i drugih tokena i potaknuo nastavak nadzora u Washingtonu, gdje su zakonodavci godinama zanemarivali kriptoindustriju. Tijekom tog istog razdoblja, demokrati i republikanci također su prikupili sve veće donacije za kampanju od kriptomagnata, uključujući osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda i njegove podređene tijekom izbora 2022.

Zakonodavci sada planiraju sazvati nekoliko saslušanja kako bi istražili kriptovalutu i vladin nadzor nad njom. U četvrtak će senatski odbor za poljoprivredu ispitati Rostina Behnama, predsjednika Komisije za trgovinu robnim ročnicama.

Općenito se smatra da Behnam podržava industriju. Također je radio zajedno s čelnicima odbora – sens. Debbie Stabenow (D-Mich.) i Johnom Boozmanom (R-Ark.) – na unapređenju zakona koji bi proširio moć CFTC-a za nadzor kripto, ideju koju je zastupao Bankman- Fried osobno. Proteklih dana zakonodavci su rekli da ponovno procjenjuju prijedlog zakona s obzirom na njegove veze s FTX-om.

Dva tjedna kasnije, Odbor za financijske usluge Predstavničkog doma nada se da će izravno ispitati osnivača FTX-a, kao i konkurente tvrtke, uključujući Binance, na onome što bi moglo biti prvo od više saslušanja. Iako Bankman-Fried nije potvrdio da namjerava svjedočiti, zastupnica Maxine Waters (D-Calif.), predsjedavajuća panela u odlasku, rekla je da je svrha sjednice osigurati da se “ovo nikada više ne dogodi.”

U udvaranju Sama Bankman-Frieda regulatoru iz Washingtona

S druge strane Capitola, demokrati su i dalje razdvojeni oko potrebe za novim zakonodavstvom koje je posebno usmjereno na kriptovalute. U prošlotjednom intervjuu, Wyden je prvo obećao paket “zaštite potrošača” koji cilja na kriptovalute, ističući da je “mjesecima” radio na okupljanju drugih zakonodavaca da podrže još neobjavljeni zakon.

Mnogi viši zastupnici, uključujući senatora Sherroda Browna (D-Ohio), čelnika Senatskog odbora za bankarstvo, rekli su kako vjeruju da Komisija za vrijednosne papire i burze već ima dovoljno ovlasti za progon najgorih zloporaba u digitalnim financijama. Unatoč tome, svaki pokušaj obuzdavanja industrije mogao bi stati sljedeće godine, kada bi republikanci trebali naslijediti Zastupnički dom, potencijalno utirući put zastoju u podijeljenoj stranci Capitol.Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *