Tajlandske vlasti uhitile su pet u kripto prijevari s 3200 žrtava i vrijednom 27 milijuna dolara

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Vlasti u Tajlandu uhitile su pet stranih državljana povezanih s lažnom platformom za ulaganje u kriptovalute koja je izvukla preko 27 milijuna dolara od lokalnih ulagača.

Prema prvom izvješću Bangkok Posta, tajlandski ured za istraživanje kibernetičkog kriminala (CCIB) uhitio je četiri osobe iz Kine i jednu iz Laosa zbog orkestriranja lažne investicijske sheme koja je prevarila više od 3200 mještana.

CCIB je počeo ulagati u operaciju nakon što su se pogođeni ulagači javili krajem 2022., tvrdeći da su izgubili ulaganja putem bchglobaltd.com uz pomoć Istrage domovinske sigurnosti Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih agencija za provođenje zakona.

Petero optuženih uhićeno je i optuženo za udruživanje radi počinjenja transnacionalnog kriminala, javne prijevare i pranja novca.

Ured državnog odvjetnika u Tajlandu pokrenuo je kazneni progon osumnjičenih u kolovozu 2022., prije nego što je ured za sprječavanje pranja novca od optuženih zaplijenio osobnu imovinu u vrijednosti od 585 milijuna bahta.

Povezano: Sljedeći premijer Tajlanda Srettha Thavisin ima kripto povijest

Glasnogovornik CCIB-a Kissana Phathanacharoen rekao je da investicijske sheme i dalje uzrokuju najveću financijsku štetu od prijevara prijavljenih u zemlji. Kaže se da žrtve ulažu životnu ušteđevinu u sheme ili uzimaju novac za domove ili imovinu.

Tajlandska Komisija za vrijednosne papire i burzu izdala je nove zahtjeve u siječnju 2023. za pružatelje usluga virtualne imovine u zemlji s ciljem povećanja zaštite ulagača i čuvanja korisničkih sredstava koja drže pružatelji usluga skrbništva.

Kao što je otkrilo nedavno izvješće Cointelegrapha, prevaranti su otišli toliko daleko da su ciljali korisnike MetaMaska koristeći URL-ove web stranica u vlasništvu vlade kako bi prevarili žrtve i pristupili njihovim posjedima u kripto novčaniku.

Magazin: Rekurzivni natpisi: Bitcoin ‘superračunalo’ i BTC DeFi uskoro