Tehnički direktor Bitfinexa objavljuje dokaz o rezervama usred fijaska stečaja FTX-a

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Pad velikih kripto ekosustava — kao što su FTX i Terra (LUNA) — ove je godine istaknuo važnost transparentnosti oko stvarnih rezervi koje drže kripto burze i poduzeća. Usred stalnog straha, neizvjesnosti i sumnje (FUD) diljem kripto prostora, kripto mjenjačnica Bitfinex otkrila je svoj dokaz pričuva široj javnosti.

Tijekom proteklih nekoliko dana, glavne kripto burze, uključujući Binance, OKX, Kucoin i Crypto.com, obvezale su se podijeliti svoje dokaze o rezervama kako bi ponovno zadobile povjerenje ulagača. U hodu, Bitfinex CTO Paolo Ardoino podijelio je popis glavnih Bitfinex novčanika, posljednji put ažuriran 11. studenog.

GitHub repozitorij koji sadrži Bitfinex dokaz o rezervama. Izvor: GitHub

Kao što je gore prikazano, Ardoino je podijelio Bitfinexov dokaz o rezervama na GitHubu, gdje je naveo ukupno 135 hladnih i vrućih adresa novčanika. Poštedivši korisnike muke pregledavanja adresa, naveo je neke od značajnih posjeda tvrtke, koji uključuju 204338,17967717 BTC i 1225600 ETH među najvećim vlasnicima.

Bitfinex je u lipnju 2018. razvio biblioteku otvorenog koda pod nazivom Antani, čiji je cilj bio osigurati transparentnost oko dokaza o solventnosti, skrbništva i delegiranog dokaza glasovanja izvan lanca. Iako je u prošlosti zanemaren, Ardoino je potvrdio Bitfinexove planove za oživljavanje sustava koji bi korisnicima omogućio provjeru stanja bez ugrožavanja privatnosti.

Ciljevi postavljeni od strane Bitfinexove knjižnice otvorenog koda, Antani. Izvor: bijela knjiga Antani

Antanijeva bijela knjiga sugerira da će korisnici moći provjeriti svoja stanja kriptografski, omogućujući korisnicima Bitfinexa da potvrde postojanje svojih sredstava i iskorjenjuju rizike depegginga.

Iako je otkriće naišlo na toplu dobrodošlicu zajednice, članovi su istaknuli da su podaci nepotpuni jer informacije isključuju iznose odgovornosti Bitfinexa.

Povezano: OKX, Kucoin kaže da će dokaz o rezervama biti spreman za mjesec dana

Kao rezultat golemih odljeva s kripto mjenjačnica usred FTX krvoprolića, hardverski pružatelj novčanika za kriptovalute Ledger pretrpio je privremeni prekid rada poslužitelja.

“​​​​Nakon potresa na FTX-u, postoji ogroman odljev s burzi na rješenja za sigurnost i samostalnu suverenost Ledgera”, obrazložio je CTO Ledgera Charles Guillemet otkrivajući da su sustavi ubrzo nakon toga ponovno radili.