UBS AG pokreće digitalne obveznice namirene na blockchainu i tradicionalnim burzama

193
SHARES
1.5k
VIEWS


Švicarska investicijska banka UBS AG predstavila je svoju hibridnu digitalnu obveznicu 3. studenoga, tvrdeći da je prva u svijetu kojom se javno trguje i namiruje se i na blockchain-u i na tradicionalnim burzama.

Prema banci, digitalna obveznica ima istu strukturu instrumenta, pravni status i ocjenu kao i tradicionalna nadređena neosigurana obveznica UBS AG. Banka je u svom priopćenju rekla:

“Kroz ovu obveznicu UBS omogućuje ulagačima, neovisno o tome imaju li blockchain infrastrukturu, ulaganje u digitalnu obveznicu. To uklanja prepreku na putu usvajanja nove disruptivne tehnologije koja izdavanje obveznica može učiniti bržim, učinkovitijim i jednostavnijim.”

Stara neosigurana digitalna obveznica je trogodišnja obveznica denominirana u 375 milijuna švicarskih franaka (272 milijuna USD) s kuponom od 2,33%, prema UBS-u. Banka će uvrštiti digitalnu obveznicu na SDX Trading i SIX Swiss Exchange. Bit će kvalificiran za Swiss Bond Index, zajedno s drugim nadređenim neosiguranim obveznicama UBS AG.

S tehnologijom atomske namire, digitalna obveznica se namiruje putem SIX Digital Exchange (SDX) distribuirane glavne knjige temeljene na središnjem depozitoriju vrijednosnih papira (CSD), koji je trenutačni i automatski, ne zahtijeva središnju klirinšku drugu stranu. “Ulagači će imati mogućnost automatske namire i kliringa UBS digitalne obveznice na SDX CSD izravno ili na SIX SIS”, istaknula je banka.

Beatriz Martin, rizničar grupe UBS, rekla je da inicijativa pokazuje predanost investicijske banke podršci razvoja nove infrastrukture financijskog tržišta koristeći tehnologiju “ne samo kao pokretač, već kako bi postala istinska razlika za UBS.”

UBS kreće u kripto prostor nakon prošlogodišnjih komentara izvršnog direktora tvrtke koji klasificiraju kripto kao “neprovjerenu kategoriju imovine” i pozivaju ulagače na oprez tijekom tržišta bikova.

Prošlog mjeseca, još jedna velika tradicionalna financijska institucija u Europi, Société Générale, dala je odobrenje kao pružatelj digitalne imovine (DASP), što je francuskoj banci omogućilo skrbništvo nad digitalnom imovinom i trgovanje preko podružnice. Banka se pridružila drugim međunarodnim DASP operaterima kao što su Bitpanda, Binance i Etoro.