Usvajanje blockchaina nastavlja se bez prestanka – analitičar Bloomberga

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Ako se trenutna stopa usvajanja nastavi, blockchain tehnologija bi mogla imati 100 milijuna korisnika dnevno do 2028. godine, prema projekcijama analitičara Bloomberg Intelligencea Jamieja Couttsa.

Na X (bivši Twitter), Coutts je istaknuo da je usvajanje blockchaina “nesmanjeno” na tržištima bika i medvjeda tijekom proteklih godina. “Neizlaganje jednom od najvećih strukturnih trendova sljedećeg desetljeća moglo bi biti skupo”, rekao je analitičar.

Dnevno aktivne adrese premašuju 5 milijuna u trećem tromjesečju 2023., što je porast od 14% u odnosu na 2022., prema Couttsu, dok je tromjesečni rast u prosjeku 29% od 2019. „Ako primijenimo umjereniju stopu rasta od 20% QoQ tada mogli bismo dosegnuti 100 milijuna dnevnih korisnika do 2028.”

Coutts je usporedio usvajanje stope blockchaina s rastom stope PayPala. Prema njegovim riječima, fintech divu trebalo je 13 godina da dosegne 100 milijuna dnevnih korisnika. “Ako je Ethereum bio nulti dan za pametne ugovore (2015.), tada bi moglo biti potrebno slično vremensko razdoblje da blockchain dosegne sličnu razinu usvajanja”, dodao je.

Zadržavajući trenutni tempo usvajanja, tvrtke koje se temelje na blockchainu također bi mogle doživjeti porast vrijednosti. Coutts je primijetio da osnovne regresije pokazuju da bi se ekosustav blockchaina mogao procijeniti između 5 i 14 bilijuna dolara nakon što se uključi 100 milijuna korisnika. “To je porast s današnjih 350 milijardi dolara.”

Couttsove projekcije su u skladu s podacima koji upućuju na stalni interes za blockchain tehnologiju. Unatoč padu tržišta, razvoj kripto industrije porastao je za 5% u 2022. Nadalje, istraživanje koje je proveo Celent 2022. pokazalo je da je 91% institucionalnih ulagača zainteresirano za ulaganje u tokeniziranu imovinu — tokene temeljene na blockchainu koji predstavljaju vlasništvo nad fizička i digitalna imovina.

“Iako se pretjerano pojednostavljene ekstrapolacije kao što je ova nikada ne bi trebale oslanjati isključivo u svrhu vrednovanja, vježba ilustrira da su korisnici i cijene neraskidivo povezani i da će, kako se usvajanje nastavi, cijene vjerojatno biti mnogo više za neke imovine”, predviđa Coutts.

Časopis: Ethereum restaking — Blockchain inovacija ili opasna kuća od karata?