Žene koje su dale doprinos kripto industriji 2022

189
SHARES
1.5k
VIEWS


U 2022. zabilježen je kontinuirani porast remetilačkih koncepata usredotočenih na blockchain kao što su decentralizirane financije, GameFi, nezamjenjivi tokeni i Web3. Značajno je da su neke od povezanih projekata koji su uspjeli 2022. godine vodile žene, što je dobar pokazatelj napretka u sektoru kojim inače dominiraju muškarci.

Povećana uključenost žena u polje kriptovaluta signalizira rastuću inkluzivnost i sazrijevanje sektora, što potiče raznolikost i prihvaćanje ideja koje više odjekuju nedovoljno zastupljenim podskupovima stanovništva.

Uz to, skupina eminentnih žena postigla je neviđene razine postignuća u blockchain industriji i industriji kriptovaluta 2022. zahvaljujući svojoj ambiciji, inovativnosti, vještinama vođenja i predanosti.

Cointelegraph je imao priliku razgovarati s Nodirom Sadikovom, rizičnim kapitalistom i savjetnikom za spajanja i akvizicije u Web3. Potvrdila je ovaj pozitivan pomak uz napomenu da postoji nova kategorija žena ispod 30 godina koje imaju utjecaj u industriji.

“Možemo vidjeti rastuću stopu bistrih i talentiranih žena mlađih od 30 godina, kao što su Nastya Moroz (kripto trgovanje i tečajevi ulaganja isključivo za žene), Daria Lomova (umjetnička savjetnica i kustosica izložbi digitalne umjetnosti), Stella Friaisse (kripto podcaster i događaj organizator) i još mnogo toga”, rekla je Sadikova i dodala:

“Ova vojska iznimno odvažnih osobnosti promijenila je tržište i stvorila nove trendove i prilike za žene koje nisu imale hrabrosti zakoračiti u kriptoindustriju.”

Slijedi pregled žena koje su napravile valove u kripto industriji 2022.

Elizabeth Stark

Elizabeth Stark je suosnivačica i izvršna direktorica Lightning Labsa i jedna je od prvih pobornica blockchain rješenja za skaliranje. Njezina tvrtka, Lightning Labs, specijalizirana je za razvoj proizvoda Lightning Network (LN) koji korisnicima omogućuju učinkovitije transakcije Bitcoina (BTC). Lightning Network je rješenje za skaliranje sloja 2 koje korisnicima omogućuje brzu transakciju BTC-a po nižoj cijeni od transakcije u primarnom lancu.

Njezina tvrtka nudi niz pomoćnih usluga uglavnom vezanih uz Lightning Network koje uključuju usluge mikroplaćanja velikih količina. To postiže korištenjem dvosmjernog procesa usmjeravanja mikroplaćanja koji omogućuje bržu obradu transakcija, što pomaže u smanjenju transakcijskih naknada.

Osim što je voditelj blockchain tvrtke, Stark je i suradnik u Coin Centeru, vodećoj neprofitnoj organizaciji koja se bavi pitanjima politike kriptovaluta. Osim toga, radi kao savjetnica u Chia, blockchain tvrtki koja upravlja jedinstvenim protokolom za kripto rudarenje čiji se mehanizam temelji na konceptima dokaza vremena i prostora. Sustav algoritamskog konsenzusa omogućuje korisnicima da pohranjuju nasumične brojeve na svom prostoru za digitalnu pohranu, na primjer na svojim tvrdim diskovima ili SSD uređajima.

Korisnici sa značajnim prostorom za pohranu imaju veće izglede za dobivanje nagrade. Koncept je revolucionaran jer nije orijentiran na performanse ili računalno intenzivan i oslanja se samo na numeričke upite koji se šalju. Posljedično, stopa potrošnje energije mreže stotinama je puta niža od tipičnih sustava dokaza rada poput Bitcoin mreže.

Prije nego što je postala kripto poduzetnica, Stark je bila predavačica na sveučilištima Stanford i Yale, gdje je podučavala studente o peer-to-peer mrežama.

Naime, infrastruktura Lightning Network koju je razvilo njezino poduzeće prilagođena je za široku lepezu upotreba u 2022., što uključuje transkontinentalnu podršku za transakcije Bitcoin-fiat.

Kathleen Breitman

Kathleen Breitman je suosnivačica i izvršna direktorica Dynamic Ledger Solutions i diplomirala je na Sveučilištu Cornell.

Dynamic Ledger Solutions je programer koji stoji iza Tezosovog blockchain protokola s dokazom o udjelu. Tezos je dizajniran za rješavanje mnogih nedostataka koji pogađaju Bitcoin i druge rane mreže kriptovaluta, kao što su ograničene mogućnosti skaliranja i visoke naknade za plin. Njegov izvorni token, XTZ, trenutno je među 50 najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od preko 700 milijuna dolara.

Prije angažmana u kriptovaluti, Breitman je radila kao viša suradnica za strategiju u R3, vodećoj tvrtki za financijske usluge. Također je bila na čelnim pozicijama u nekim značajnim tvrtkama, kao što su Bridgewater Associates, Accenture i The Wall Street Journal.

2022. bila je godina izazova za njezinu tvrtku, Tezos, zbog implozije kripto tržišta zbog koje su mnoge kriptovalute pale zbog negativnog raspoloženja ulagača. Međutim, Breitman i njezin tim zaslužni su za donošenje niza pronicljivih strateških odluka koje će dugoročno pozicionirati tvrtku za uspjeh.

Jedan od njih bilo je uvrštavanje XTZ-a na Coinbase Japan u prosincu 2022., za što se očekuje da će povećati upotrebu XTZ-a na rastućem azijskom tržištu.

Meltem Demirors

Meltem Demirors glavni je strateški direktor u CoinSharesu, vodećoj tvrtki za ulaganje u digitalnu imovinu koja upravlja imovinom ulagača od preko 4 milijarde dolara. CoinShares Group nastoji smanjiti prepreke ulasku za investitore koji žele ulagati u digitalnu imovinu.

Demirors nadzire svakodnevne operacije tvrtke u svom uredu u New Yorku. Također je direktorica odbora CoinSharesa, pozicija koja joj omogućuje vođenje strategije poduzeća. Prije nego što se pridružio CoinSharesu, Demirors je bio potpredsjednik u Digital Currency Groupu, tvrtki rizičnog kapitala za kriptovalute čije su podružnice Foundry, Grayscale Investments i Luno.

Priznata je za doprinos rastu svoje tvrtke tijekom godina kao glavna direktorica strategije. Imovina proizvoda kojima se trguje na burzi pod upravljanjem (AUM) njezine tvrtke porasla je na 4,13 milijardi dolara u 2022. do 31. ožujka 2022. s AUM-a od 2,67 milijardi dolara dosegnutih u lipnju 2021.

Neha Narula

Neha Narula je direktorica Digital Currency Initiative, istraživačke zajednice MIT Media Lab koja se fokusira na blockchain tehnologiju. Završavajući doktorski studij računarstva. na Massachusetts Institute of Technology, izgradila je neka skalabilna blockchain rješenja i baze podataka koje su joj priskrbile priznanje u tom području.

Zbog svojih nastojanja usmjerenih na blockchain i angažmana u zagovaranju usvajanja blockchaina i inovativnih sustava kripto plaćanja, prikupila je desetke tisuća sljedbenika tijekom godina i postala cijenjeni govornik u pitanjima koja se odnose na decentralizirane tehnologije.

Naruline artikulirane komunikacijske vještine, posebice kada je riječ o objašnjavanju složenih koncepata kripto i blockchaina, omogućile su joj da razgovara s ključnom publikom, uključujući kreatore politike Sjedinjenih Država.

Kliknite “Prikupi” ispod ilustracije na vrhu stranice ili slijedite ovaj link.

U prošlosti je bila pozvana da pomogne američkim senatorima da razumiju kako digitalne valute funkcioniraju i zašto bi trebali istražiti digitalne valute središnje banke (CBDC). Trenutačno radi s brojnim financijskim institucijama na stvaranju digitalnih valuta i procjeni njihovog utjecaja i praktičnosti za svakodnevnu upotrebu. Među njima je i Banka federalnih rezervi iz Bostona.

Perianne dosadna

Perianne Boring je diplomirala poslovnu administraciju na Sveučilištu Florida. Osnovala je Komoru za digitalnu trgovinu, najveće svjetsko trgovačko udruženje koje se posebno bavi blockchain industrijom. Misija komore je promicanje usvajanja tehnologija temeljenih na blockchainu i digitalnih valuta. Organizacija radi na stvaranju okruženja koje potiče rast industrije, ulaganja i inovacije.

Boring se redovito pojavljuje na financijskim medijskim platformama kako bi raspravljao o temama digitalne valute i blockchaina. Prije nego što se uključila u industriju kriptovaluta, radila je kao televizijska voditeljica za Prime Interest, međunarodni financijski program koji je dosegao preko 600 milijuna gledatelja.

Godine 2022. bila je glasna po pitanju prihvaćanja kriptovalute i blockchaina te je govorila protiv niza diskriminatornih politika, uključujući nedavnu embargo na kripto rudarenje nametnula država New York.

Amber Baldet

Amber Baldet je suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Clovyr, blockchain tvrtke posvećene razvoju svestranih alata koji se mogu koristiti za poboljšanje upotrebljivosti decentraliziranih aplikacija.

Baldet je također član odbora Zaklade Zcash, dobrotvorne organizacije koja razvija blockchain infrastrukturu usmjerenu na privatnost. Zaklada primarno služi korisnicima kriptomreže Zcash.

Prije pokretanja vlastitog blockchain poduzeća, Baldet je radila u JPMorganu gdje je nadgledala razvoj blockchain sustava tvrtke pod nazivom Quorum. Napustila je JP Morgan 2018. kako bi pokrenula Clovyr, koji je suosnivala s Patrickom Nielsonom, koji je također radio na projektu Quorum kao glavni programer.

Od snage do snage

Povećano sudjelovanje žena u kripto industriji važno je jer poboljšava inkluzivnost i raznolikost u sektoru. Nadalje, ogroman potencijal blockchaina i kripto tržišta predstavlja jedinstvene prilike koje osnažuju žene.

Povezano: 5 najvažnijih regulatornih promjena za kripto u 2022

Godine 2022. klika odlučnih žena ostavila je traga u sektoru i predvodila je borbu za povećanje položaja žena u kriptosferi. Taj će trend vjerojatno potaknuti više žena da se pridruže kripto pokretu i promijeniti narativ koji ovu industriju opisuje kao industriju kojom dominiraju muškarci.