100 kripto lobista priprema se za bitku svojih života dok se Kongres nastavlja

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Kriptovalute će biti vruća tema kako Kongres Sjedinjenih Država nastavlja s radom i povlače se borbe između zakonodavaca za i protiv novonastale financijske industrije.

Ali Blockchain Association izvješćuje da se više od 100 zagovornika kripto industrije bori kako bi pomoglo u uspostavljanju prave ravnoteže između zaštite i inovacija.

118. Kongres SAD-a sazvao se u Washingtonu 3. siječnja. Predviđeno je da se nastavi do 3. siječnja 2025., tijekom posljednje dvije godine prvog mandata predsjednika Joea Bidena.

Kriptoindustrija je trenutno na nišanu nakon nekoliko prošlogodišnjih kolapsa visokog profila, od kojih je najveći bio kolaps FTX-a početkom studenog.

U temi na Twitteru 3. siječnja, direktor Odnosa s vladom u Blockchain Association, Ron Hammond, istaknuo je izazove i prilike za Kongres na dan njegovog nastavka.

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried prešao je put od miljenika političkih donacija do javnog neprijatelja broj jedan na Capitol Hillu. Hammond je dodao:

“Problem za mnoge u DC-u je taj što poistovjećuju FTX s cijelom kripto industrijom.”

Slom bi mogao pokrenuti “zakonodavstvo koje se donosi jednom u desetljeću” i već postoje čvrsti podnesci regulatornog okvira kao što je Lummis-Gillibrandov zakon. Dvostranački prijedlog zakona odnosi se na nadležnost agencija, propise o stablecoinu, bankarstvo, kripto poreze i koordinaciju među agencijama.

Hammond je rekao da će se prvih nekoliko mjeseci Kongresa usredotočiti na FTX iako će regulacija stablecoina također biti prioritet.

“Manje novčanice kao što su stablecoin i regulacija spot tržišta imaju šanse da se pomaknu ove godine, ali će vjerojatno trebati pričekati da se slegne prašina oko FTX-a i na sudovima i na kongresnim raspravama.”

Borba će biti podijeljena između pro-kripto predsjedavajućeg odjela za financijske usluge Patricka McHenryja i anti-kripto predsjedavajućeg Senatskog bankarstva Sherroda Browna koji je prošlog mjeseca poduzeo ekstremnu mjeru predloživši zabranu kriptovalute.

Odbori za poljoprivredu također daju prijedloge za reguliranje kriptovalute koji zagovaraju Povjerenstvo za trgovinu robnim ročnicama (CFTC) da nadzire propise.

Hammond je također rekao da je vjerojatno da će se Kongres ove godine pozabaviti novim temama kao što su nezamjenjivi tokeni (NFT), decentralizirane autonomne organizacije (DAO) i decentralizirane financije (DeFi) za koje je povećan interes zbog provedbenih mjera prošle godine.

S druge strane, zaključio je da kripto ima “jaku poziciju u DC-u i nastavlja loviti talente iz drugih industrija na frontu zagovaranja, lobiranja i politike.”

Grupa koja je prije brojala manje od desetak ljudi iz CoinCentera, Coinbasea, Blockchain Associationa i nekoliko drugih grupa “sada je postala mreža od 100+ stručnjaka za politiku”, što je razlog za optimizam, dodao je.

Povezano: Četiri zakonska predviđanja za kriptovalute u 2023

Dana 4. siječnja, izvršni direktor Ripplea, Brad Garlinghouse, također je rekao da je “oprezno optimističan” za 2023. Dodao je da niti jedan prijedlog zakona nije savršen i da njegovo provođenje ne bi trebalo zaustaviti napredak Kongresa u razvoju regulatornog okvira.