3 razloga zašto bi ovo mogao biti težak tjedan za Bitcoin, Ethereum i altcoine

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Nastavljajući trend iz 2022., na kripto tržištu nedostaje pozitivnog uzbuđenja. Iako su Bitcoin (BTC) i altcoini ostali stagnirajući do početka 2023., postoji nekoliko razloga zašto bi volatilnost mogla naglo porasti u siječnju.

Tržišna vrijednost tijekom blagdanskog razdoblja 2022. Izvor: Arcane Research

Winklevossovo pismo DCG-u izaziva stečajni FUD

Dana 2. siječnja, Cameron Winklevoss, suosnivač Geminija, napisao je otvoreno pismo osnivaču Digital Currency Group (DCG) Barryju Silbertu, zahtijevajući odgovore o 900 milijuna dolara zaključanih sredstava klijenata. Gemini je pokrenuo program “Earn” u suradnji sa Silbertom, ali 900 milijuna dolara novca kupaca je zaključano od 16. studenog zbog problema s likvidnošću DCG-a. Nakon pisma, Crypto Twitter počeo je generirati FUD prema DCG-u, vjerujući da postoje problemi s likvidnošću slični 3 Arrows Capitalu i FTX-u.

Financijski pritisak koji bi velika rupa Geminija mogla stvoriti DCG-u je značajan jer bi mogli biti prisiljeni prodati pozamašne GBTC i ETHE pozicije, zajedno s drugim pozicijama u trustovima kojima upravlja njihova sestrinska tvrtka Grayscale. Prema Arcane Researchu, još jedan način na koji DCG može ispuniti dužničke obveze bio bi pokretanje Reg M distribucije, omogućujući vlasnicima GBTC i ETHE pozicija da ih otkupe za temeljnu imovinu u omjeru 1:1.

Vetle Lunde, viši analitičar u Arcane Researchu, primijetio je:

“Reg M bi uzrokovao masivnu arbitražnu strategiju prodaje kripto spotova u odnosu na kupnju dionica Grayscale Trusta. Ako se ovaj scenarij odigra, kripto tržišta bi se mogla suočiti s daljnjim nedostatkom.”

Zaklade u sivim tonovima kružeće ponude. Izvor: Arcane Research

Strah je visok, a likvidnost niska

Drama s DCG-om i Blizancima dolazi tijekom razdoblja na tržištu u kojem je raspoloženje u padu. Unatoč dokazima da ulagači planiraju sudjelovati u kriptovalutama 2023., većina sudionika na tržištu nije optimistična i oklijevaju ući u rizičnu imovinu. Indeks trenutno iznosi 26 od 100 bodova, što je isto kao i u prosincu.

Indeks straha i pohlepe. Izvor: Alternative.me

Ovako visoka razina straha još je značajnija u razdobljima niske likvidnosti. Tržišna aktivnost nastavlja padati, dosežući količine koje nisu zabilježene otkako je Binance 24. lipnja uveo nulte naknade za trgovanje za BTC parove. Niski obujmi trgovanja na licu mjesta sugeriraju da će se prigušeno sudjelovanje na tržištu nastaviti početkom ove godine.

Količina BTC-a sa i bez Binancea. Izvor: Arcane Research

Ako bi DCG krenuo Reg M stazom, a obujam spot tržišta ostane nizak, korekcija cijena kriptovaluta mogla bi se kratkoročno pooštriti.

Nadolazeći ekonomski kalendar nagovještava moguću volatilnost

Kao što je prikazano u nastavku, makro tržišta imaju naporan početak 2023. godine:

Srijeda, 4. siječnja:

  • ISM proizvodni PMI (tvornička aktivnost u SAD-u)
  • US JOLTs (otvorena radna mjesta)
  • Zapisnik sa sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

Četvrtak, 5. siječnja:

Petak, 6. siječnja:

  • Nepoljoprivredne platne liste i podaci o nezaposlenosti
  • ISM neproizvodni PMI (istraživanje poslovnih uvjeta)

Nedjelja, 8. siječnja:

  • Ponuda za poravnanje Geminija DCG-u ističe

Četvrtak, 12. siječnja:

  • Izvješće o inflaciji američkog indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Petak, 13. siječnja:

  • Američke banke počinju s izvješćima o zaradi za četvrto tromjesečje 2022

Ako su brojke ispod očekivanja ili se dogodi bilo što neuobičajeno, tržište dionica može reagirati rasprodajom.

Smanjeni spot volumeni povezani su s volatilnošću BTC-a koja je dosegla najnižu razinu u 2,5 godine. Prema Lundeu, razdoblje niske volatilnosti neće trajati predugo:

“Ova razdoblja niske volatilnosti rijetko traju dugo, a razdoblja kompresije volatilnosti ranije su bila praćena oštrim pomacima, čak i na stagnirajućim tržištima.”

BTC 7 i 30-dnevna volatilnost. Izvor: Arcane Research

Neki analitičari vjeruju da će izvješće CPI-a za Sjedinjene Države od 12. siječnja pokazati skok inflacije. Ako je to slučaj, Federalne rezerve bi mogle nastaviti podizati kamatne stope, što je uzrokovalo pad tržišne kapitalizacije kripto valuta u prošlosti.

Uz mogućnost daljnjeg povećanja kamatnih stopa u kombinaciji s trenutnim tržišnim raspoloženjem, potencijalnim bankrotom DCG-a i smanjenom likvidnošću tržišta, kripto tržište bi moglo reagirati još jednim padom prema dolje.