2023. mogla bi biti teška godina za ulaganja u kriptovalute: Galaxy Research

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Prošla godina bila je velika za kripto rizični kapital unatoč višestrukim udarima visokog profila i FUD (strah, neizvjesnost i sumnja) tsunamiju koji je uslijedio. Međutim, sredstva možda neće teći tako lako ove godine, upozorava kripto istraživač.

Broj poslova i iznos uložen od strane poduzetničkih tvrtki u Web3 i kripto startupe iznosio je nešto više od 30 milijardi dolara u 2022., prema Galaxy Researchu

Galaxyjev voditelj istraživanja za cijelu tvrtku, Alex Thorn, opisao ju je kao “godinu čudovišta” koja je tek zasjenjena 31 milijardom dolara u VC ulaganjima u 2021.

Međutim, u izvješću od 5. siječnja Thorn je naveo da su makroekonomski uvjeti i uvjeti na kripto tržištu doveli do značajnog pada ulaganja u Q3 i Q4. To će se vjerojatno nastaviti u 2023., dok se uvjeti na makro i kripto tržištu ne poprave.

Thorn je primijetio da je 2022. bilo 2900 poduzetničkih poslova, iako je u četvrtom tromjesečju zabilježeno najmanje poslova i najmanji uloženi kapital u dvije godine.

Ako se ovaj trend nastavi, kripto i Web3 tvrtke mogle bi imati problema s prikupljanjem sredstava 2023., sugerirao je Thorn.

“Okruženje makro, monetarne i kripto imovine nagovještava tešku godinu pred nama za sve uključene.”

Dodao je da će pad vrijednosti poduzeća i stroži zahtjevi investitora donijeti teže okruženje za prikupljanje sredstava za poduzetnike.

“Startupovi će se morati fokusirati na osnove, ukrotiti operativne troškove i povećati prihode 2023.”, nastavio je.

Regulatorno okruženje Sjedinjenih Država također će imati implikacije jer Amerika još uvijek dominira ekosustavom kripto-startupova.

Prema izvješću, više od 40% svih poslova s ​​kripto rizičnim kapitalom prošle godine uključivalo je startup sa sjedištem u SAD-u.

“Kontinuirana važnost SAD-a za ova tržišta i njegova vodeća pozicija pružaju dovoljno razloga američkim kreatorima politike da razjasne i kodificiraju pravila i propise za prostor u nastajanju.”

Povezano: Ulagači jure za Web3 dok se blockchain industrija razvija unatoč medvjeđem tržištu

Međutim, raspoloženja ulagača i kripto tržišta su ciklički.

Gene Frantz, generalni partner u Googleu i Alphabetovom nezavisnom fondu za rast CapitalG, rekao je Forbesu prošli mjesec da će izgledi i naslovi za kraj 2023. godine izgledati puno bolje od današnjih.

“Trenutni ciklus vijesti može biti težak, ali upornost i inovativnost u kombinaciji s boljim gospodarskim izgledima vratit će optimizam koji je uvijek definirao naše [venture capital] industrija.”

U izvješću od 5. siječnja, Crunchbase je također aludirao na sporiju 2023. za venture financiranje u svim sektorima. U 2022. globalno rizično financiranje palo je za 35% u odnosu na 2021., no kripto sektor je ostao živ cijele godine, nudeći tračak nade za nadolazeću godinu.