3 slučaja upotrebe blockchaina koji se protežu izvan kripto

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Slučajevi upotrebe blockchaina posljednjih su se godina proširili daleko izvan okvira kriptovalute, s više industrija koje prihvaćaju tehnologiju u širokom rasponu područja, uključujući zdravstvo, logistiku i financijske usluge.

Mnogo je čimbenika iza pompe. Blockchaini su decentralizirani, transparentni i povećavaju kapacitet cijele mreže, otvarajući prozor za rješenja koja zahtijevaju značajnu računalnu snagu. Što je još važnije, daju korisnicima mogućnost da kontroliraju svoju imovinu, uključujući svoje podatke, bez oslanjanja na treće strane.

Kako se blockchain razvija, tvrtke diljem svijeta rade na pronalaženju najboljih načina za implementaciju tehnologije za niz aplikacija. Kako bi stekao dodatni uvid, Cointelegraph je posegnuo za projektima koji remete industrije i približavaju blockchain svakodnevnom životu ljudi.

Zdravstvo na blockchainu

Medicinska dokumentacija odavno se smatra domenom kliničara ili zdravstvenih ustanova diljem svijeta. U 2020. godini u Argentini je razotkrivena baza podataka koja je uključivala osjetljive podatke kao što su službene osobne iskaznice i porezni brojevi više od 115 000 ljudi koji su podnijeli zahtjev za dozvole za cirkulaciju COVID-19.

Ovaj je incident nadahnuo ShelterZoom da razvije rješenje za zaštitu medicinskih podataka pacijenata od sličnih budućih kibernetičkih upada. Tvrtka je stvorila dobavljača softvera za pametne dokumente kao usluge i sklopila partnerstvo s privatnom bolnicom kako bi pacijentima dala potpuno vlasništvo i kontrolu nad medicinskom dokumentacijom.

“Svaki zapis o pacijentu je tokeniziran, što znači da je privatni ključ priložen svakom online zapisu”, rekao je izvršni direktor ShelterZooma Chao Cheng-Shorland za Cointelegraph.

Glasujte sada!

Putem proširenja ili mobilne aplikacije koja se temelji na blockchainu, korisnici mogu pristupiti nadzornim pločama medicinskih kartona i izvršiti sve potrebne operacije u bilo kojem trenutku. Također omogućuje pacijentima praćenje privitaka e-pošte i opoziv pristupa, bez obzira na to je li primatelj otvorio e-poštu. Izvršni je objasnio:

“Premještanjem vođenja evidencije u blockchain ekosustav, pružatelji usluga i pacijenti mogu odmah imati pristup medicinskoj dokumentaciji, umjesto da čekaju da se dokumentacija u papirnatom obliku dostavi ili pošalje faksom.”

Više od 300.000 pacijenata trenutno ima pristup Web3 aplikaciji kao rezultat partnerstva, a postoje planovi za proširenje usluge na druge pružatelje zdravstvenih usluga u Argentini.

Vlasništvo podataka

Podaci su postali vrijedan resurs u desetljećima od interneta. Povijesno gledano, korisnici su besplatno davali svoje privatne podatke web stranicama i uslugama i nemaju financijske koristi kada te tvrtke prodaju svoje privatne podatke trećim stranama. S Web3, međutim, korisnici ponovno mogu preuzeti kontrolu nad vlastitim podacima — i odlučiti hoće li ih unovčiti za vlastitu korist.

Dimo je decentralizirani transportni podatkovni protokol koji korisnicima omogućuje stvaranje provjerenih podataka o vozilu. Vlasnici mogu dijeliti te informacije privatno s aplikacijama, omogućujući im da pregovaraju o boljim cijenama osiguranja i financiranja. Preporuke i sudjelovanje u mreži nagrađuju se izvornim DIMO tokenom.

Povezano: Što je blockchain tehnologija? Kako radi?

Alex Felix, glavni investicijski direktor CoinFunda — jednog od Dimovih investitora — rekao je za Cointelegraph:

“Bilo da se radi o NFT-ovima ili igrama, što se više blockchain tehnologija koristi izvan trgovanja i špekulacija, to više očekujemo da potrošači šire razumiju vrijednost ove tehnologije. Želimo doći do mjesta gdje potrošači biraju kriptotehnologiju bez razmišljanja o tome, a to dolazi iz fokusiranja na najbolje slučajeve upotrebe.”

Felix vjeruje da će projekti usmjereni na podatke prve strane zamijeniti kolačiće u oglašavanju i poduprijeti personalizaciju. “Web3 omogućuje korisnicima unovčavanje vlastitih podataka, a potrošači će imati materijalnu korist od ove temeljne inovacije omogućene tehnologijom lančanih blokova”, istaknuo je.

Luksuz se pretvara u blockchain

Konzorcij Aura Blockchain osnovan je kako bi kupcima luksuznih marki omogućio provjeru autentičnosti proizvoda. Kroz partnerstvo s tvrtkom Aura, na primjer, Prada omogućuje klijentima praćenje recikliranog zlatnog nakita i dijamanata, osiguravajući njihovu autentičnost i transparentnost u svakom koraku proizvodnje.

Ostali članovi konzorcija uključuju brendove LVMH kao što su Louis Vuitton i Christian Dior. Grupa svojim klijentima nudi dijamantni certifikat koji pokreće Aura, a koji pohranjuje karakteristike, porijeklo i putovanje svakog kamena.

Sljedivost, posebno kada se radi o dijamantima, dugo je bila izazov za industriju nakita, koja nastoji osigurati da se prodaju samo dijamanti bez sukoba.

Aura se temelji na Ethereum blockchainu i koristi Microsoft Azure, dok je pametne ugovore za sljedivost projekta i blockchain infrastrukturu razvio ConsenSys. Ostali članovi koji financiraju također uključuju Mercedes-Benz i Cartier.