Cijena bitcoina u opasnosti? Indeks američkog dolara potvrđuje bikovski ‘zlatni križ’

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Indeks snage dolara (DXY) dostigao je 22. rujna najvišu razinu u gotovo 10 mjeseci, što ukazuje na rastuće povjerenje u američki dolar u usporedbi s drugim fiksnim valutama poput britanske funte, eura, japanskog jena i švicarskog franka.

DXY “zlatni križ” potv

Štoviše, ulagači su zabrinuti da bi ovaj porast potražnje za američkim dolarom mogao predstavljati izazove za Bitcoin (BTC) i kriptovalute, iako te zabrinutosti nisu nužno međusobno povezane.

Indeks američkog dolara (DXY). Izvor: TradingView

Indeks DXY potvrdio je uzorak zlatnog križa kada je 50-dnevni pomični prosjek nadmašio dulji 200-dnevni pomični prosjek, signal koji tehnički analitičari često vide kao preteču tržišta bikova.

Utjecaji recesije i inflacijski rizici

Unatoč tome što neki ulagači vjeruju da su povijesni trendovi određeni isključivo obrascima cijena, važno je napomenuti da je američki dolar u rujnu pokazao snagu, čak i usprkos zabrinutostima oko inflacije i gospodarskog rasta u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Tržišna očekivanja za rast BDP-a SAD-a u 2024. kreću se na 1,3%, što je niže od prosječne stope od 2,4% u prethodne četiri godine. To se usporavanje pripisuje čimbenicima kao što su stroža monetarna politika, rastuće kamatne stope i smanjenje fiskalnih poticaja.

Međutim, ne odražava svako povećanje DXY indeksa povećano povjerenje u ekonomsku politiku američke središnje banke (Fed). Na primjer, ako se ulagači odluče prodati američke državne obveznice i zadržati gotovinu, to sugerira nadolazeću recesiju ili značajan porast inflacije kao najvjerojatnije scenarije.

Kada je trenutna stopa inflacije 3,7% i kreće se uzlaznom putanjom, malo je poticaja da se osigura prinos od 4,4%, što navodi ulagače da zahtijevaju godišnji povrat od 4,62% ​​na 5-godišnje državne obveznice SAD-a od 19. rujna, označavajući najvišu razinu u 12 godina.

Prinos od 5-godišnjih obveznica SAD-a. Izvor: TradingView

Ovi podaci nedvosmisleno pokazuju da investitori izbjegavaju državne obveznice u korist sigurnosti gotovinskih pozicija. Ovo se u početku može činiti kontraintuitivnim, ali je u skladu sa strategijom čekanja na povoljniju ulaznu točku.

Ulagači očekuju da će Fed nastaviti podizati kamatne stope, što će im omogućiti da ostvare veće prinose u budućnosti.

Ako ulagači nemaju povjerenja u sposobnost Feda da obuzda inflaciju bez nanošenja značajne ekonomske štete, izravna veza između jačeg DXY-a i smanjene potražnje za Bitcoinom možda neće postojati. S jedne strane, doista postoji smanjeni apetit za rizičnom imovinom, što je vidljivo iz negativne izvedbe S&P 500 od 4,3% u rujnu. Međutim, ulagači shvaćaju da gomilanje gotovine, čak ni u fondovima tržišta novca, ne osigurava stabilnu kupovnu moć.

S jedne strane, doista postoji smanjeni apetit za rizičnom imovinom, što je vidljivo iz negativne izvedbe S&P 500 od 4,3% u rujnu. Međutim, ulagači shvaćaju da gomilanje gotovine, čak ni u fondovima tržišta novca, ne osigurava stabilnu kupovnu moć.

Više novca u opticaju pozitivno je za cijenu Bitcoina

Dok vlada nastavlja povećavati gornju granicu duga, ulagači se suočavaju s razvodnjavanjem, čineći nominalne povrate manje značajnima zbog povećane ponude novca. To objašnjava zašto oskudna imovina poput Bitcoina i nekih vodećih tehnoloških kompanija može imati dobre rezultate čak i tijekom gospodarskog usporavanja.

Povezano: Koliko Bitcoin danas vrijedi?

Ako S&P 500 nastavi svoj silazni trend, ulagači bi mogli izaći s tržišta rizika bez obzira na njihov nedostatak ili potencijal rasta, barem u početku. U takvom okruženju, Bitcoin bi se doista mogao suočiti s negativnom izvedbom.

Međutim, važno je napomenuti da ova analiza zanemaruje činjenicu da će isti pritisci inflacije i recesije vjerojatno povećati ponudu novca, bilo putem dodatnog izdavanja državnog duga ili Fed-ove kupnje obveznica u zamjenu za američke dolare.

U svakom slučaju, povećana likvidnost na tržištima ide u prilog Bitcoinu budući da ulagači mogu potražiti utočište u alternativnoj imovini kako bi se zaštitili od “stagflacije” — situacije koju obilježava stagnirajući gospodarski rast uz neobuzdanu inflaciju.

Stoga DXY zlatni križ ne mora nužno biti neto negativan za Bitcoin, osobito na dužim vremenskim okvirima.

Ovaj članak je u svrhu općeg informiranja i nije namijenjen i ne bi se trebao smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izraženi ovdje isključivo su autorovi i ne odražavaju nužno niti predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.