Institucije skraćuju Bitcoin jer SBF ‘duboko žali’ zbog kolapsa FTX-a

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Monumentalni kolaps FTX-a bit će zapisan kao jedan od najvećih korporativnih skandala svih vremena. Ali, barem je Sam Bankman-Fried, ili SBF, žao. Dana 22. studenog, osramoćeni osnivač FTX-a napisao je pismo svojim bivšim zaposlenicima u kojem opisuje svoju ulogu u bankrotu tvrtke. “Nikad nisam namjeravao da se ovo dogodi”, napisao je. “Nisam shvaćao puni opseg pozicije margine, niti sam shvaćao veličinu rizika koji predstavlja krah s hiperkorelacijom.” Shvatite ovo: SBF i dalje misli da se tvrtka može spasiti jer “postoje milijarde dolara istinskog interesa novih investitora.” Ne bi li sada trebao biti zaokupljen pokušajima izbjegavanja zatvora?

Bitcoin (BTC) i šire kripto tržište su uzdrmani nakon skandala. Iako je to omogućilo mnogim hodlerima s dijamantnom rukom da akumuliraju više BTC-a po jeftinoj cijeni, institucionalni ulagači koriste ovu priliku da skrate tržište. Možda konačno dobijemo tu konačnu kapitulaciju da zaokružimo sadašnji četverogodišnji ciklus.

Kao i uvijek, ovotjedni bilten Crypto Biz donosi sve najnovije poslovne vijesti visokog profila iz naše industrije.

Sam Bankman-Fried kaže da mu je ‘duboko žao’ zbog kolapsa u pismu FTX timu

Pismo SBF-a bivšim zaposlenicima FTX-a oslikalo je sliku duboko kajućeg osnivača koji je uspio proćerdati milijarde zbog pretjeranih marži i lošeg nadzora. Također je okrivio “run on the bank” za konačnu propast FTX-a. Za one od vas koji prate, bankovni juriš koji je SBF spomenuo pokrenuo je izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao koji je 6. studenog na Twitteru – od svih mjesta – otkrio da će prodati FTX tokene u vrijednosti od 500 milijuna dolara. Ta je najava pokrenula plimni val otkupa na FTX-u dok su korisnici jurili prema izlazu. Unutar 48 sati pokazalo se da je FTX nesolventan.

FTX duguje preko 3 milijarde dolara svojim 50 najvećih vjerovnika: prijava stečaja

Procjenjuje se da rupa u FTX-ovoj bilanci vrijedi oko 8 milijardi dolara — a veliki dio toga duguje se samo 50 ljudi. Novi stečajni zahtjevi u državi Delaware potvrdili su ovaj tjedan da 50 najvećih vjerovnika FTX-a duguje ukupno 3,1 milijardu dolara. Jedna osoba duguje više od 226 milijuna dolara, dok je ostatak od 50 najboljih imao između 21 i 203 milijuna dolara na propaloj burzi derivata. Dakle, kada FTX vjerovnici mogu očekivati ​​da će dobiti dio svog novca natrag? Moglo bi potrajati godinama ili čak desetljećima, prema stečajnom odvjetniku Stephenu Earelu.

FTX kriza dovodi do rekordnih priljeva u kratke investicijske proizvode

Vjernici u Bitcoin kao zdravu novčanu alternativu trenutnom monetarnom režimu iskoristili su najnoviji kolaps tržišta kako bi akumulirali više BTC-a. No, za neke institucionalne ulagače kolaps FTX-a pokrenuo je novu priliku za kratko trgovanje. Prema CoinSharesu, 75% institucionalnih kripto ulaganja prošlog tjedna otišlo je u proizvode kratkog ulaganja. Drugim riječima, klade se da će Bitcoin i druga kripto imovina doživjeti daljnji pad cijene. BTC je već pao na oko 15.500 dolara, označavajući novu najnižu vrijednost ciklusa. Iako Bitcoin može pasti puno niže, bližimo se kraju trenutnog četverogodišnjeg ciklusa. Dakle, dno bi moglo biti blizu.

Američki senatori pozivaju Fidelity da preispita svoju ponudu bitcoina nakon eksplozije FTX-a

Članovi Kongresa snažno pozivaju Fidelity Investments, jednu od najranijih institucionalnih podupiratelja digitalne imovine, da ograniči svoju ponudu ulaganja u Bitcoin. Ovog su tjedna senatori Elizabeth Warren, Tina Smith i Richard Durbin još jednom pozvali Fidelity da preispita svoju ponudu proizvoda Bitcoin 401(k) nakon katastrofe FTX-a. “Od našeg prethodnog pisma [from July 26, 2022], industrija digitalne imovine samo je postala nestabilnija, burnija i kaotična – sve značajke klase imovine kojoj nijedan sponzor plana ili osoba koja štedi za mirovinu ne bi smjela prići ni blizu”, napisali su senatori. Kripto skeptici za sada mogu ići u pobjednički krug, ali bitcoinu će se posljednji smijati.

Prije nego krenete: Može li Grayscale izazvati sljedeći kolaps cijene Bitcoina?

Zabrinutost oko Grayscale-ovog Bitcoin Investment Trusta (GBTC) počela je rasti prošlog tjedna nakon što je kompanija odbila pružiti on-chain dokaz o svojim rezervama. Sada su ulagači zabrinuti hoće li matična tvrtka Grayscalea, Digital Currency Group (DCG), biti prisiljena likvidirati dio svog GBTC-a kako bi pokrila golemi udio u bilanci Genesis Global Tradinga. Kakav je odnos između DCG, GBTC i Genesis? U ovotjednom Izvješću o tržištu, Marcel Pechman i ja raspravljamo o ovom odnosu i zašto je on bitan investitorima u Bitcoin. Cijelu reprizu možete pogledati u nastavku.

Crypto Biz je vaš tjedni puls poslovanja iza blockchaina i kripto koji se svakog četvrtka dostavlja izravno u vaš sandučić.