Klirinško poduzeće testira namire transakcija vrijednosnih papira na blockchain mrežama

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Digital Dollar Project (DDP) i Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) objavili su rezultate svog pilot projekta sigurnosne nagodbe 30. studenoga. Projekt je testirao simulirani digitalni američki dolar u transakcijama s tokeniziranim vrijednosnim papirima na blockchain mreži pod stvarnim svjetski uvjeti.

Projekt je osmišljen “kako bi bolje razumio implikacije digitalne valute središnje banke SAD-a (CBDC) na nagodbu nakon trgovanja”, posebno na nagodbe DvP (isporuka protiv plaćanja), koje se ponekad nazivaju atomske nagodbe, koje osiguravaju da se prijenosi vrijednosnih papira odvijaju samo istovremeno ili gotovo istodobno s plaćanjem. Nijedan američki CBDC još nije razvijen ili čak odobren.

Direktorica DTCC-a Jennifer Peve napisala je u predgovoru svoje tvrtke:

“Ovi napori, koji su detaljno opisani u ovoj bijeloj knjizi, simuliraju buduće funkcionalnosti poravnanja, a istovremeno osiguravaju izbornost za klijente, kao i iste – ili više – razine sigurnosti i zaštite kao postojeća rješenja poravnanja DTCC-a.”

Pilot je koristio “orkestratora” treće strane između prototipa DTCC-ove mreže za digitalnu namiru i mreže za digitalni dolar za izvršavanje instrukcija i eliminiranje rizika druge ugovorne strane. To je zato što strane u transakciji mogu imati različite banke namire koje neće imati punu vidljivost u obje mreže. Imovina je bila opterećena na obje mreže tijekom transakcija.

Osim toga, upotrijebio je “algoritamski mehanizam opterećenja za provedbu uvjeta o oslobađanju imovine, koji je koristio pametne ugovore za kontrolu imovine, a ne treće strane.” Transakcije u testnom sustavu imaju ukupno 12 koraka.

Pilot sustav omogućio je različite opcije netiranja i namire koje su obuhvaćale T2, T1 i T0 unutar dana i na kraju dana.

Praksa naseljavanja u SAD-u znatno se razlikuje od prakse ostatka svijeta. Rezultate pokušaja nagodbe ocijenile su banke koje su sudjelovale, među kojima su Bank of America, Citi, Nomura, Northern Trust, State Street, Virtu Financial i Wells Fargo.

Ovo je bio prvi od pet planiranih pilot projekata. Digital Dollar Project kreirali su 2020. Digital Dollar Foundation i tehnološka konzultantska tvrtka Accenture. U rujnu je stvorio tehnički pješčanik. DTCC upravlja velikom većinom transakcija vrijednosnih papira u Sjedinjenim Državama.