Podaci o bitcoin derivatima odražavaju pomiješane osjećaje trgovaca ispod 17.000 USD

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Bitcoin (BTC) izgubio je 25,4% u 48 sati, dostigavši ​​dno od 15.590 dolara 9. studenoga jer su ulagači požurili napustiti pozicije nakon što je druga najveća mjenjačnica kriptovaluta, FTX, zaustavila povlačenja. Što je još važnije, razine ispod 17.000 dolara zadnji put su viđene prije gotovo dvije godine, a strah od zaraze postao je očit.

Ovim potezom likvidirane su duge (bikovske) pozicije vrijedne poluge u iznosu od 285 milijuna dolara, što je navelo neke trgovce na predviđanje potencijalnog pada od 13.800 dolara.

Kao što je opisao neovisni tržišni analitičar Jaydee_757, medvjeđi trend nastavlja vršiti pritisak, sa 17.200 USD kao razinom otpora. Ipak, takva analiza ne daje jamstvo da će biti dosegnuto dno od 13.800 dolara.

Zanimljivo, kretanje cijena poklopilo se s poboljšanjem uvjeta za globalna tržišta dionica 4. listopada, budući da je indeks S&P 500 dobio 6,4% između 10. i 11. studenoga, a tehnološki bogati Nasdaq Composite 9,5%. Stoga se, barem iz tehničke perspektive, Bitcoin potpuno odvojio od tradicionalnih financija.

Dodatnu neizvjesnost oko Bitcoina unijele su dionice Grayscale Bitcoin Trusta koje se trguju na izvanberzanskim tržištima nakon što je diskont fonda od 11,4 milijarde dolara na njegovu imovinu premašio 40%.

Kao što je primijetio Vance Spencer, implicirana cijena BTC-a prema trgovanju fondova ispod je 9000 dolara, a pritisak bi se trebao nastaviti ako neki vlasnici koriste svoje dionice kao kolateral za zajmove.

Ipak, negativan sentiment zbog kojeg je Bitcoin pao ispod 20.000 dolara ne znači da su profesionalni ulagači medvjeđi na trenutnim razinama cijena.

Margin trgovci nisu zatvorili svoje long

Praćenje tržišta marži i opcija pruža izvrstan uvid u to kako su pozicionirani profesionalni trgovci, što omogućuje ulagačima da posuđuju kriptovalute kako bi iskoristili svoju poziciju trgovanja.

Na primjer, možete povećati izloženost posuđivanjem stablecoina za kupnju dodatne Bitcoin pozicije. S druge strane, zajmoprimci u bitcoinu mogu samo skratiti kriptovalutu jer se klade na pad njezine cijene. Za razliku od terminskih ugovora, ravnoteža između dugih i kratkih marži nije uvijek usklađena.

OKX USDT/BTC margin lending omjer. Izvor: OKX

Gornji grafikon pokazuje da se omjer pozajmljivanja margine OKX trgovaca povećao od 8. do 10. studenoga, signalizirajući da trgovci nisu zatvorili svoje duge poluge unatoč korekciji cijene od 25,4%.

Nadalje, metrika i dalje daje prednost posuđivanju stablecoina u velikoj mjeri, što ukazuje na to da su trgovci držali bikovske pozicije.

Tržišta opcija okrenula su se medvjeđe

Trgovci bi trebali skenirati tržišta opcija kako bi razumjeli može li Bitcoin povratiti potporu od 18 500 USD. Delta skew od 25% znakovit je znak kad god arbitražni stolovi i proizvođači tržišta naplaćuju previsoke cijene za zaštitu na gornjoj ili manjoj strani.

Indikator uspoređuje slične call (kupnja) i put (prodaja) opcije i postat će pozitivan kada strah prevladava jer je zaštitna premija put opcija viša od rizika call opcija.

Indikator iskrivljenosti pomaknut će se iznad 10% ako trgovci strahuju od pada cijene Bitcoina. S druge strane, generalizirano uzbuđenje odražava negativnih 10% iskrivljenja.

Bitcoin 60-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas

Kao što je gore prikazano, 25% delta skew bio je ispod 10% od 26. listopada, ali se brzo pomaknuo iznad tog praga 8. studenog, sugerirajući da su trgovci opcijama cijenili veći rizik od neočekivanih pada cijena.

Kad god ova metrika iznosi iznad 10%, to signalizira da su trgovci uplašeni i odražava nedostatak interesa za pružanje zaštite od negativnih strana.

Povezano: CRO Crypto.com je u problemima, ali je u igri skok cijene od 50%.

FUD otkaz se ne događa preko noći

Unatoč medvjeđem pokazatelju opcija Bitcoina, OKX maržna kamatna stopa pokazala je da kitovi i proizvođači tržišta održavaju bikovske oklade. Strah od zaraze mogao bi objasniti mješoviti osjećaj dok se ulagači bore protumačiti nedavna kretanja na burzi Crypto.com, uključujući “slučajni” prijenos 320 000 Ethera (ETH) na Gate.io.

Post analitičara Holgera Zschaepitza opisuje trenutni osjećaj ulagača kao nespremnost na preuzimanje rizika na centraliziranim burzama koje nude slične proizvode i usluge FTX-a koji je sada u stečaju.

Posljedično, izvedenice odražavaju nisko povjerenje u ponovno dobivanje podrške od 18 500 USD dok više podataka ne pokaže da je likvidnost ekosustava kriptovaluta obnovljena.