Makroekonomski podaci ukazuju na sve veću bol za kripto ulagače u 2023

189
SHARES
1.5k
VIEWS


Bez sumnje, 2022. je bila jedna od najgorih godina za kupce Bitcoina (BTC), prvenstveno zato što je cijena imovine pala za 65%. Iako su postojali neki eksplicitni razlozi za pad, poput pada LUNA-UST-a u svibnju i implozije FTX-a u studenom, najvažniji razlog bila je politika smanjivanja i podizanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Cijena bitcoina pala je 50% sa svog vrhunca na najnižu razinu od 33.100 dolara prije pada LUNA-UST-a, zahvaljujući povećanju stopa Fed-a. Prvi značajan pad cijene Bitcoina bio je posljedica rastuće tržišne neizvjesnosti oko glasina o potencijalnom povećanju stopa u studenom 2021. Do siječnja 2022. burza je već počela pokazivati ​​pukotine zbog sve većeg pritiska neposrednog smanjivanja, što je također negativno utjecalo na cijene kriptovaluta.

Dnevni grafikon cijena BTC/USD. Izvor: TradingView

Ubrzano u godinu, a kripto tržište se i dalje suočava s istim problemom, gdje su vjetrovi zbog povećanja stopa Fed-a ograničili značajna bikovska kretanja. Najgore je što bi ovaj režim mogao trajati mnogo dulje nego što sudionici na tržištu očekuju.

Tragovi izviru iz dot-com balona 1990-ih

Dot-com mjehurić 1999.-2000. mogao bi ulagače mnogo naučiti o trenutnoj kripto zimi, a nastavlja slikati mračnu sliku za 2023. godinu.

Tehnološki opterećeni Nasdaq Composite napuhao se do enormnih razina do ranih 2000-ih, a ovaj balon je puknuo kada je Fed počeo podizati kamatne stope 1999. i 2000. Kako su krediti postajali skuplji, količina lakog novca smanjivala se na tržištu, uzrokujući Nasdaq pad od svog vrhunca za 77%.

Grafikon Nasdaq kompozitnog indeksa. Izvor: Makrotrendovi

Kripto tržište se trenutno suočava s istim scenarijem.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, odlučan je u obuzdavanju inflacije, a to znači da će postojati više stope još neko vrijeme. Predsjednik Federalnih rezervi Minneapolisa Neel Kashkari nedavno je napisao u postu na blogu da očekuje da će terminalne stope porasti na 5,4% do lipnja 2023. — trenutačno su stope u rasponu od 4,25% do 4,50%.

Naime, u vrijeme dot-com balona, ​​Fed je prestao povećavati stope u svibnju 2000., ali pad Nasdaqa nastavio se sljedeće dvije godine. Stoga možemo očekivati ​​daljnji pad kripto tržišta barem dok se Fed ne okrene. Postoji rizik da će se trenutno medvjeđe tržište produžiti ako američko gospodarstvo doživi recesiju sličnu onoj iz 2001.

Sve češći znaci recesije

Prema izvješću analitičara Mises Instituta Ryana McMakena, novčana masa M2 američkog dolara postala je negativna u studenom 2022. prvi put u 28 godina. To je pokazatelj potencijalne recesije, kojoj obično “prethodi usporavanje stope rasta ponude novca”.

Iako je McMaken priznao mogućnost da se negativni pokazatelj rasta ponude novca pretvori u lažni signal, dodao je da je to “općenito crvena zastavica za gospodarski rast i zapošljavanje. To također služi kao još jedan pokazatelj da takozvano meko slijetanje koje obećavaju Federalne rezerve vjerojatno nikada neće biti stvarnost.”

Indikator potencijalne recesije koristeći M2 novčanu ponudu USD. Izvor: Institut Mises

Najnovije izvješće Instituta za upravljanje opskrbom također pokazuje da se gospodarska aktivnost SAD-a smanjila drugi mjesec zaredom u prosincu. Indeks menadžera nabave (PMI) iznosio je 48,3% za prosinac, a vrijednosti ispod 50% označavaju smanjenje. To sugerira da je potražnja za industrijskom robom u padu, vjerojatno zbog utjecaja viših kamatnih stopa.

Prosječna američka recesija od 1857. trajala je 17 mjeseci, a šest recesija od 1980. trajalo je manje od deset mjeseci. Ova je recesija tehnički započela u kolovozu 2022. s dvije četvrtine negativnog rasta BDP-a. Povijesni prosjeci pokazuju da bi trenutna recesija mogla trajati do lipnja 2023. do siječnja 2024.

Mogu li povoljni uvjeti nastati prije 2024.?

Kriptotržište treba područje lakog povrata novca kako bi izgradilo održivu trku rasta. Međutim, na temelju trenutnog plana Feda, ti uvjeti gledaju daleko u budućnost.

Samo događaj crnog labuda koji prisili američku vladu da pribjegne kvantitativnom popuštanju s niskim kamatnim stopama i ekonomskim poticajima kao što je to bio slučaj tijekom pandemije COVID-19 može pokrenuti još jedan rast.

Prema neovisnom tržišnom analitičaru Benu Lillyju, možda se stvara balon u sektoru potrošačkih kredita, koji je eksponencijalno narastao u posljednjem desetljeću na gotovo 1 trilijun dolara.

Porast je bio osobito strm u posljednje dvije godine otkako je američka vlada prestala ispisivati ​​poticajne čekove. Lilly zaključuje da bi se sektor mogao urušiti ako mnogi zajmoprimci ne otplaćuju svoje zajmove zbog sve većeg gospodarskog pritiska. Također je primijetio da će “za rješavanje problema trebati vladini poticaji”.

Vremenska crta za pucanje mjehurića jedna je od najzahtjevnijih stvari za predviđanje. Moglo bi se poklopiti s krajem recesije negdje krajem 2023. ili 2024. Ipak, dok ne dođe potvrda zaokreta Fed-a ili kvantitativnog popuštanja, većina ulagača očekuje da će kripto tržišta ostati u silaznom trendu.

Do danas je ukupna kapitalizacija kripto tržišta pala za 75% u odnosu na vrhunac od 3 trilijuna dolara. Vrhunac u 2017. od oko 750 milijardi dolara ključna je razina podrške i otpora za tržište. Probije li se ova razina, ukupna tržišna kapitalizacija industrije mogla bi pasti ispod 500 milijardi dolara.

Grafikon ukupne kapitalizacije kripto tržišta. Izvor: TradingView

Iako bi moglo doći do privremenih padova tržišta, makroekonomski pritisci će vjerojatno potkopati sve pozitivne pomake.